Hoe kun je bananenschillen bereiden en is dit gezond?

Bananenschillen kun je eten, alleen is dit in Nederland niet zo heel gebruikelijk. In landen als Brazilië, Venezuela en Aziatische landen wordt dit wél vaker gegeten.

Zijn bananenschillen gezond?

In banaan en de schil zitten meerdere gezonde voedingsstoffen. In de schil zou onder andere magnesium, kalium en vitamine B6 zitten.

Hoe kun je bananenschillen bereiden?

De bananenschillen kunnen wat bitter smaken, maar met lekkere recepten hoef je dit niet te proeven. Hoe rijper de banaan, hoe dunner en zoeter de schil. Bij het bereiden van de bananenschillen kies je het liefste voor een biologische banaan. Zorg ervoor dat je de banaan goed wast, de uiteinden verwijderd en de sticker (en het plak) er vanaf haalt.

  • Smoothie: Je kunt bijvoorbeeld een smoothie maken met banaan, spinazie, rood fruit en (plantaardige) melk. Hierbij laat je dus de schil van de banaan zitten.
  • Bacon: Ook kun je gemakkelijk knapperige "bacon" maken van bananenschil door ze tien minuten te marineren (in een mix van sojasaus, honing, paprikapoeder en knoflookpoeder) en daarna te bakken in een koekenpan.

Online kun je verschillende recepten terugvinden waarin bananenschillen verwerkt worden in stoofschotels en curry's. Maar ook hoe je bijvoorbeeld "pulled pork" kunt maken. Eet smakelijk alvast.

Geschreven door

Diëtist Fleur Lassche

Fleur Lassche

Diëtist & Content Creator

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten +1

Hoe bereid ik mijn avondeten zonder olie of boter?

Terry Schouten
Er zijn verschillende manieren om je avondeten te bereiden zonder gebruik te maken van bakolie of boter. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een maaltijd...

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...

Kan je op een gezonde manier frituren?

Melissa Verlaan
Frituren en gezondheid Je eten bereiden in frituurvet is altijd minder gezond dan andere manieren van eten bereiden zoals koken, bakken, roosteren en...

Bij welke temperaturen moet je vlees bereiden om voedselvergiftiging te voorkomen?

Sabrina Porru
Wanneer je vlees door en door goed verhit, worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen, bacteriën en eventuele ziekteverwekkers gedood. Draai het v...

Hoe kan ik mezelf disciplineren om gezond te eten?

Ilse Brand
Van jezelf eisen dat je altijd gemotiveerd bent om gezond te eten, is simpelweg niet realistisch. Veel mensen die willen afvallen en gezonder willen e...
Toon meer (555)
Volg ons