Is een banaan een dikmaker of aanrader?

“Ik eet geen bananen, want van bananen wordt je dik." Dit is iets wat ik regelmatig hoor.

Denk jij er ook zo over? Dan ga ik je vandaag op andere gedachten brengen. Dit slechte imago is wat mij betreft ontzettend onterecht. 

Ik vertel je hier waarom het een goed idee is om deze geelgroene, langwerpige vruchten vaker te eten. En ja, óók als je wilt afvallen. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

De banaan groeit in tropische landen

Waar komt de banaan vandaan?

Bananen groeien voornamelijk in tropische landen.

Ze zijn verkrijgbaar in Nederland en komen voornamelijk uit Latijns-Amerika.

De vruchten groeien aan planten. Na zeven maanden worden ze geoogst.

Tijdens het rijpen verandert het zetmeel in de vruchten in suiker. Groene bananen zijn daarom ook vaak minder zoet dan de gele variant.

Hoe weet je of een banaan rijp is? Op het moment dat bananen geel zijn met wat vlekjes, zijn ze rijp. 

Tip

In een Belgisch onderzoek werden verschillende bananensoorten op smaak getest. 46% van de deelnemers liet weten dat ze de Cavendish, de huidige bananensoort, het lekkerst vonden, terwijl 38% de Gros Michel het lekkerst vond. Dit is het soort dat mid vorige eeuw verkocht werd. Hiervan werd nog wel eens beweerd dat deze beter zou smaken dan de huidig verkrijgbare bananensoort. 

Bananen zijn heel divers in gebruik

Hoe eet je bananen?

Banaan als tussendoortje wordt vaak gegeten, zo uit de schil.

Maar het kan ook toegevoegd worden aan de maaltijd, zoals havermout of in baksels.

Daarnaast kun je deze vrucht ook eten in een gedroogde vorm.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Er bestaan ook banaansoorten die worden gebruikt om te bakken. Dit zijn speciale bakbananen die met een laagje beslag worden gefrituurd.

Wist je dat...

...we in Nederland per persoon gemiddeld 20 gram banaan per dag eten? Dit komt neer op ongeveer 73 bananen per jaar. 

banaan kopen

Bananen kopen kan het hele jaar door. Daarnaast zijn ze ook relatief goedkoop.

Hierdoor is het makkelijk om ze in huis te hebben en ze aan verschillende maaltijden toe te voegen. 

Je kunt namelijk op veel verschillende manieren variëren met banaan.

Tip

Heb je bananen over? Snijd ze dan in stukjes en vries ze in .Zo kun je ze gemakkelijk toevoegen aan bijvoorbeeld een smoothiebowl.

Kun je wel wat banaan-inspiratie gebruiken? Wat dacht je van:

Smullen maar!

Wist je dat...

...je overrijpe bruine bananen niet meteen weg hoeft te gooien maar bijvoorbeeld kan verwerken in muffins, bananenbrood of andere baksels?

Voedingsstoffen in bananen

Omdat bananen in vele maten voorkomen kan de voedingswaarde van soort tot soort redelijk verschillen.

Per 100 gram bevat een “normale” banaan (van 130 gram):

  • 92 kcal
  • 1,1 gram eiwitten
  • 20 gram koolhydraten, waarvan 15,5 gram suikers
  • 0,3 gram vetten, waarvan 0,1 gram verzadigd
  • 1,9 gram vezels
Wist je dat...

Vitamines & Mineralen

Ze bevatten voor een fruitsoort relatief weinig vitamine C. Maar gelukkig zitten ze boordevol andere vitamins. Zoals B-vitamines. Deze stofjes spelen een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in je lichaam.

Ook staat banaan bekend om het kalium. Dit mineraal zorgt voor een goede vochtbalans en reguleert de bloeddruk. Ben je benieuwd wat dit belangrijke mineraal nog meer doet in je lichaam? Je leest het in dit artikel over kalium.

banaan gezond

Is banaan gezond?

Vraag jij je af: "Hoe goed is een banaan voor je?" Goed nieuws! Ze zijn harstikke gezond.

Echter zijn er ook mensen die bananen als ongezond zien vanwege het aantal calorieën.

Onterecht! De kromme vrucht heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft. Ik zet ze voor je op een rij.

9 Redenen om vaker bananen te eten

Hieronder lees je waarom het een goed idee is om vaker een banaan te eten. Ook zul je ontdekken waarom bananen het afvallen niet tegenwerken, maar juist ondersteunen!

Reden 1: Rijk aan diverse nutriënten

In banaan zitten vitamines en mineralen. Deze zijn allen gunstig voor je gezondheid. Daarom is de vrucht als tussendoortje of als onderdeel van de maaltijd een goede keuze.

Onrijpe bananen vezels

Reden 2: Mogelijk goed voor je bloedsuikerspiegel

Vooral bananen die nog niet helemaal rijp zijn bevatten meerdere gunstige vezels.

Oplosbare vezels, veranderen in de darm in een soort van gel-achtige substantie.

Dit zorgt voor een goede doorstroom. Banaan is daarom goed voor je darmen.

Daarnaast bevatten onrijpe bananen resistent zetmeel. Dit type zetmeel wordt niet in je darmen opgenomen.

De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te snel omhooggaat.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Reden 3: Goed voor je spijsvertering

Wat doet een banaan met je lichaam? De vezels die de vruchten bevatten kunnen gunstig zijn voor je spijsvertering.

Het resistente zetmeel in bananen is een soort prebiotica en deze komen vrij tijdens de vertering. Deze hebben gunstige effecten voor de darmflora.

Bananen kunnen bijdragen leveren bij afvallen

Reden 4: Bijdrage aan afvallen

Is banaan goed om af te vallen? Ja, als je deze met mate eet! 

De vrucht bevat ongeveer 100 kcal, dus het is niet handig om er tien per dag te eten.

Maar ze kunnen wel zorgen voor een verzadigd gevoel.

Het blijkt ook dat mensen die meer groente en fruit eten een gezonder gewicht kunnen behouden. 

Tip

Vooral de onrijpe banaan geeft een verzadigend gevoel doordat ze meer resistent zetmeel bevatten dan hele rijpe bananen.

Reden 5: Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zorgen ervoor dat onze weefsels en het DNA in cellen worden beschermd tegen vrije radicalen.

Banaan bevat onder andere antioxidanten genaamd flavonoïden en amines. Dit zijn geen essentiële voedingsstoffen, maar ze zijn wel gunstig voor de gezondheid. 

Reden 6: Goed voor je hart

Bananen zijn rijk aan kalium, een belangrijk mineraal om je bloeddruk te reguleren. Het zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk omlaaggaat. Daardoor kunnen ze het risico op hart- en vaatziektes verminderen.

Ook bevatten ze magnesium. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, daarom is het van belang om hier voldoende van binnen te krijgen. 

Sporten met een banaan is een slim idee

Reden 7: Ideaal als sportvoeding

De zoete vrucht geeft energie door het zetmeel, een koolhydraat, die het bevat.

Tegelijkertijd levert dit fruit ook vitamines en mineralen.

Dit maakt het eten van banaan ideaal voor vooraf, tijdens en na een training.

Een banaan voor je training zorgt ervoor dat je lichaam genoeg energie heeft om te presteren. Ook tijdens te training kan deze fruitsoort je lichaam energie geven om door te kunnen gaan.

En na het trainen vullen bananen ook de mineralen kalium en magnesium aan. Deze worden tijdens via elektrolyten in het zweet verloren tijden een training.

Tip

Is die appel of peer op je fruitschaal nog niet lekker rijp? Leg er wat bananen bij. Er vindt dan een kettingreactie plaats op je fruitschaal. Wanneer een banaan, die veel ethyleen afscheidt, naast bijvoorbeeld een appel ligt, zet het de appel ook aan om meer ethyleen aan te maken. Hierdoor versnel je het rijpingsproces.

Reden 8: Gunstig voor je nieren

Het kalium in bananen is gunstig voor de gezondheid van je nieren. Deze spelen namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van het vocht en de bloeddruk in je lichaam. 

Ook blijkt het zo dat chronische nierpatiënten in een vroeg stadium baat kunnen hebben bij een voedingspatroon met voldoende kalium en dat dit zelfs de ontwikkeling van de ziekte kan remmen.

Reden 9: Gunstig effect op insuline gevoeligheid

Resistent zetmeel in de banaan zou gunstig kunnen zijn om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline.

Dit kan vooral gunstig zijn bij mensen met bepaalde ziektes zoals diabetes type 2. Wel moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar welk effect het precies heeft.

Tip

Bij diabetes is het reguleren van de bloedsuiker een hele dagtaak. Bij inspanning kan de bloedsuikerwaarde enorm dalen. Het eten van een banaan kan dan een goed idee zijn. De koolhydraten in de banaan laten namelijk de bloedsuikerwaarde stijgen. Hiermee voorkomt je een hypo (onwel worden door een te lage bloedsuikerwaarde).

Allergie voor bananen

Net als voor veel andere voedingsmiddelen kunnen mensen ook allergisch zijn voor deze vruchten. Hoewel deze allergie relatief gezien minder vaak voor komt dan veel andere allergieën is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen.

Mensen met een noten- of een latexallergie kunnen soms allergisch zijn voor bananen. De symptomen die kunnen optreden bij bananenallergie zijn:

  • Jeukende mond en tong
  • Opgezwollen rode ogen
  • Buikpijn en misselijkheid
  • Kortademigheid
Tip

Een allergie kan variëren van mild tot ernstig. Mocht iemand ernstige klachten krijgen, dan is het altijd raadzaam om een (huis)arts te raadplegen.

De bananenschil kan gegeten worden mits biologisch verbouwd

Kun je bananenschil eten?

Ja! Je kunt bananenschil eten. 

Waarschijnlijk heb je er nog nooit over nagedacht om een bananenschil op te eten.

Maar wat als ik je vertel dat dit best een goed idee is? Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee wilt houden.

Dit is waarom je de schil wél wilt eten

De schil bevat veel vezels en gezonde voedingsstoffen zoals vitamines B6 en B12, kalium, magnesium, vezels en eiwitten. Toch is het nog best een werkje om de schil smakelijk te maken.

Heb je wel eens een hapje schil gegeten? Dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat deze erg bitter smaakt.

Door de schil te marineren en vervolgens te bakken verminder je de bitterheid. Je kunt zo gemakkelijk knapperige "vegan bacon" maken. Maak hiervoor een marinade van sojasaus, honing, paprikapoeder en knoflookpoeder. 

Je kunt er ook voor kiezen om de schil te frituren, zoals ze in veel Aziatische landen doen.

Wist je dat...

...een bananenschil goed kan gebruiken als compost voor in je tuin? Door het fosfor en kalium die in een banaan zitten, kunnen je planten beter gaan groeien. Dus eet je de schil toch liever niet op, voer hem dan aan je tuin.

Let hierop als je bananenschillen wilt gaan eten

Wil je banaan met schil gaan eten? Let dan goed op het volgende. Groente en fruit worden vaak bespoten met pesticiden. Dit zijn chemische bestrijdingsmiddelen.

Deze pesticiden zitten voornamelijk aan de buitenkant van het fruit. Daarom kan het beter zijn om de schil niet te eten.

Deze stofjes kunnen namelijk nadelig zijn voor je gezondheid zijn. Ze spelen een rol bij het ontwikkelen van dementie, diabetes en bepaalde kankersoorten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Wil je genieten van alle extra voedingsstoffen in bananenschil? Was de schil dan zorgvuldig onder stromend water. 

Bananenchips zijn niet zo gezond als bananen

Bananen chips, zijn die wel gezond? 

Hoewel verse bananen meerdere gezondheidseffecten hebben geldt dit niet per se voor bananenchips.

De voordelen van bananenchips zijn wel dat je ze lang kunt bewaren.

Hierdoor is de kans op weggooien kleiner.

Daarnaast is het een makkelijk tussendoortje om mee te nemen en is het niet meteen slecht om af en toe te eten. 

Helaas zijn bananenchips niet gezond. Ze worden gefrituurd in olie, waardoor ze veel ongezonde vetten bevatten. Daarbij worden ze vaak gezoet met suiker.

Hierdoor bevatten ze meer dan drie keer zoveel calorieën als verse bananen. Ook bevatten ze nauwelijks nog vitamines en mineralen.

Bananenbloesem als vleesvervanger

Bananenbloesem als vleesvervanger?

Bananenbloesem, ook wel bananenbloem, is de bloem van een bananenplant waaruit bananen kunnen groeien. 

De bloem kan gegeten worden en is een smakelijk product.

Het bevat namelijk nauwelijks verzadigd vet, weinig zout en is vezelrijk. Het is daarnaast ook laag in calorieën.

Is bananenbloesem dan wel gezond? Ja, bananenbloem is een gezond product. Bananenbloesem wordt vaak gebruikt als visvervanger vanwege zijn zachte structuur. Dit doet denken aan het vlees van een witte vis.

Het voldoet echter niet aan de eisen voor een volwaardige vleesvervanger. Hier moet een bepaalde hoeveelheid eiwit, vitamine B1 en B12 en ijzer inzitten. De bloem voldoet hier niet aan.

Bananenbrood gezond of niet

Is bananenbrood gezond?

Bananenbrood wordt in de basis gemaakt van zeven ingrediënten.

Tarwebloem, bananen, eieren, noten, roomboter of plantaardig vet, zout en bakpoeder.

Eventueel kun je een zoetmaker aan het deeg toevoegen. Gebruik je overrijpe bananen? Dan is dat eigenlijk niet nodig, want die zijn al zoet genoeg!

Vraag je je af of bananenbrood gezond is? Dan heb ik goed nieuws. Het antwoord is 'ja'! Mits je het met mate eet en er geen zoetmaker aan toevoegt. Waarom met mate? Omdat het brood een hoge voedingswaarde heeft. 

Recept voor een gezond bananenbrood

Inmiddels helemaal fan van de banaan en zin in een overheerlijke cake? Bak dan eens een smeuïge bananencake. Met dit recept geniet je volop én maak je een gezonde keuze.

Benodigdheden bananenbrood

Wat heb je nodig als je aan de slag gaat met een gezond recept voor bananenbrood? Haal een cakevorm en bakpapier uit de kast en haal het volgende bij de supermarkt:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren 
  • 175 gram havermout
  • 70 gram ongezouten noten
  • 50 ml (plantaardige) melk
  • 1 el koek- en speculaaskruiden (of kaneelpoeder)
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
Tip

Dit recept voor gezond bananenbrood recept is gezonder dan de traditionele variant. Het bevat namelijk geen boter of vet én geen zoetmaker. Toch wil ik je adviseren om het brood met mate te eten. Het heeft namelijk wel een hoge voedingswaarde. 

Zo bak je een gezond bananenbrood

Prak de bananen in een kom en meng dit met de melk, de eieren en eventueel de zoetstof. Maal de havermout fijn met een keukenmachine of een blender. Voeg toe aan de kom met de koek- en speculaaskruiden of het kaneelpoeder, het bakpoeder en het zout en roer goed door. 

Leg bakpapier in je cakevorm. Vervolgens kan het beslag in de vorm. Strooi de nootjes er als laatste overheen en druk ze met een lepel iets verder in het beslag. 

Bak het brood in een voorverwarmde oven van 180 graden in 45 minuten gaar.

Voedingswaarden

Er vanuit gaande dat je 14 plakjes uit 1 cake haalt, zijn de voedingswaarden van bananenbrood:

  • 115 kcal
  • 4,5 gram eiwitten
  • 14,1 gram koolhydraten, waarvan 5 gram suiker
  • 4,6 gram vetten
  • 1,8 gram vezels
  • 0,1 gram zout

Eet smakelijk!

Tip

Vries het bananenbrood per plak in. Zo heb je altijd een gezonde snack binnen handbereik!

Conclusie

Een banaan bevat relatief veel calorieën. Ondanks dat zijn bananen, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan zeker geen kwaad. 

Sterker nog, deze kromme fruitsoort is hartstikke goed voor je. Een banaan bevat veel goede voedingsstoffen. De vrucht draagt bij aan een goede verzadiging, is rijk aan antioxidanten en is goed voor je nieren. 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Havermout en haver is gezond

Is havermout een gezonde keuze? (+ lekkere recepten)

Een ontbijtje met havermout is een gezond ontbijt. De graanvlokken bevatten weinig calorieën. Tegelijkertijd geven ze la...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

13440 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'