Wanneer je fruit of groente al hebt aangesneden kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Maar wat nog beter is, is om ze direct helemaal op te eten.
Zodra je groente en/of fruit aansnijdt en bewaart gaan er namelijk essentiële voedingsstoffen verloren. Hierbij is de stelregel: hoe langer je het product bewaart, des te meer belangrijke stoffen verloren gaan. Bewaar je producten dus niet te lang.
Bewaartemperatuur
Daarnaast is de temperatuur waarbij je je aangesproken voedsel bewaart erg belangrijk. Bewaar het altijd onder de 4 graden, zodat je de groei van micro-organismen zoveel mogelijk tegengaat en de voedselveiligheid gewaarborgd blijft.
Bewaren in de koelkast
Wil je toch graag je aangesproken producten bewaren, bewaar ze dan in de groentela van je koelkast. Er zitten namelijk verschillende koelzones in je koelkast en de zone in de lades is het meest geschikt voor fruit en groenten.
Bewaren in de vriezer
Sommige producten kun je ook erg goed in de vriezer bewaren. Zelfs voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht zijn goed te bewaren in je vriesvak, bijvoorbeeld druiven, rode bieten, paprika en avocado.
Hoe bewaar ik een product?
Zuurstof is van grote invloed op het bederven van je voedsel. Door lucht te verwijderen vindt er minder oxidatie plaats en wordt de groei van schadelijke micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, onderdrukt. Wanneer je je fruit of groente vacuüm verpakt onttrek je lucht aan het product waardoor je het langer goed kunt houden en het langer smaakvol blijft.
Ben je niet in de gelegenheid om je voedingsmiddelen te vacumeren, doe ze dan in ieder geval in een luchtdicht zakje of in een schaaltje afgedekt met vershoudfolie.