Is gepureerd voedsel makkelijker verteerbaar en daarmee gezonder?

Is gepureerd voedsel makkelijker verteerbaar en daarmee gezonder?

Wanneer je voedsel eet en goed kauwt pureer je eigenlijk zelf je eten. Is voedsel makkelijker verteerbaar als je het pureren al voor je lichaam doet? En is het daarmee ook gezonder?

Is gepureerd voedsel makkelijker verteerbaar?

In theorie is gepureerde voeding makkelijker verteerbaar, omdat je een deel van het verteer-werk al vooraf doet. Echter is je lichaam ervoor gemaakt om je eten kleiner te maken. Het is zelfs gezond om je maagdarmkanaal te laten werken. We hebben het hier niet over hele grote brokken voedsel, maar een grootte wanneer we gewoon rustig en goed kauwen. Je mond is namelijk al het begin van je maagdarmkanaal en dus het begin van de vertering van je eten.

Nadeel gepureerd eten

Een belangrijk nadeel van gepureerde voeding is dat je minder snel vol raakt. Wanneer je kauwt op je eten krijgen je hersenen een seintje binnen. Hierdoor neemt geleidelijk de eetlust af en zit je uiteindelijk vol. Wanneer je niet hoeft te kauwen, krijg je dit seintje niet of later, waardoor je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt.

Wist je dat...

bij het maken van een smoothie veel voedingsstoffen uit de groenten en fruit verloren gaan? Tijdens het pureren gaan er namelijk vezels stuk. Ook komt er zuurstof bij de ingrediënten, waardoor bijvoorbeeld een deel van de vitamine C verloren gaat. Je kan dus beter je groenten en fruit als geheel eten voor maximale benutting van de goede eigenschappen ervan.

Hoe zit dat met licht verteerbare voeding?

Gepureerde voeding geeft dus minder belasting aan het maagdarmkanaal. Ook licht verteerbare voeding wakkert het maagdarmkanaal zo weinig mogelijk aan. In licht verteerbaar voedsel zitten zo weinig mogelijk prikkelende en moeilijk verteerbare stoffen. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen met minder voedingsvezels, vet, harde stukjes en scherpe kruiden. Daarnaast eet je binnen een dieet met licht verteerbare voeding ook geen gerookte, gefrituurde, extreem koud of warme voedingsmiddelen en koolzuurhoudende dranken.

Is licht verteerbare voeding wel gezonder?

Voor een "gezond" persoon is een licht verteerbare voeding niet gezonder, net zo min als gepureerde voeding. Er zijn redenen waarom een arts een dieet met licht verteerbare voeding kan voorschrijven, waaronder wanneer bepaalde voedingsmiddelen minder goed verdragen wordt door bijvoorbeeld maag- en darmaandoeningen of operaties in dat gebied. Wanneer je licht verteerbare voeding eet, noem je dit een dieet. Dit dieet doe je altijd onder begeleiding van een diëtist. Het is niet aan te raden om zelfstandig dit dieet te volgen in verband met een risico op voedingsstoffen tekort.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Waarom is vlees moeilijk verteerbaar?

Een mogelijke oorzaak dat vlees moeilijk verteerbaar is, is dat vlees heemijzer bevat, wat belastend is voor de darmen. ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

Geroosterd brood is niet gezonder dan een normale boterham. Een snee geroosterd brood bevat evenveel kilocalorieën als e...

Medisch Medisch

Wat voor dieet volg je na een GBP?

Een gastric bypass is een operatie welke wordt uitgevoerd bij personen met morbide obesitas of bij personen die geen baa...

Medisch Medisch

Welk voedsel helpt bij misselijkheid?

De onderstaande voedingsadviezen zouden kunnen bijdragen tegen misselijkheid.• Koolzuurhoudende dranken zouden kunnen he...

Voeding Voeding

Welk voedsel is het meest calorierijk?

Van de macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten), levert vet de meest energie en bevat daarmee ook de meeste ca...

Toon meer (416)
Volg ons