Hoewel er traditioneel gezien rauwe eieren verwerkt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise en tiramisu, wordt het door het RIVM afgeraden om rauwe eieren te eten. Rauwe eieren kunnen namelijk salmonella bacteriën bevatten, welke bij infectie (milde) darmklachten kunnen veroorzaken. Klachten zijn onder andere buikpijn, diarree, misselijkheid en overgeven. Deze klachten zijn vaak binnen 72 uur na infectie merkbaar en kunnen drie tot zeven dagen aanhouden.
Volgens de Voedingswaardetabel is de voedingswaarde van een rauw ei bovendien slechter dan dat van een gekookt ei. Zo zit er in rauw ei meer cholesterol, namelijk 350 mg per 100 g ei, terwijl een gekookt eitje maar 320 mg per 100 g gekookt ei bevat.
Bij verhitting van het ei wordt de Salmonella eventueel (als het een besmet ei is) gedood en kun je het ei veilig eten. Een oplossing om toch rauwe eieren door gerechten te gebruiken is door het ei te pasteuriseren.