Elk jaar wordt er ongeveer 9 procent van ons eten weggegooid. Dat komt neer op ruim 34 kilo per persoon per jaar. Dit kan natuurlijk veel minder. Op verschillende manieren kun je voedselverspilling verminderen in je huishouden.
Voorkom verspilling
- Boodschappenlijstje: Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je impulsieve aankopen doet en te veel eten in huis haalt.
- Mealpreppen: Mealpreppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast en vriezer. Zo kun je per dag een voorbereide maaltijd kiezen én zorg je voor zo min mogelijk verspilling. Scheelt ook nog eens tijd; win-win dus!
- Koken met restjes: Kijk aan het eind van de week of je een gerecht kan maken van de ingrediënten die je over hebt. Een simpele pasta met overgebleven groenten, een smoothie of gevulde wraps bijvoorbeeld. Zo hoef je het niet weg te gooien.
THT-datum
Wanneer de THT-datum overschreden is, betekent het niet dat je het product gelijk moet weggooien. Na de THT-datum is er een kans dat de kwaliteit van het product minder wordt, maar het is niet gelijk bedorven. Kijk, ruik en proef of je het nog kunt eten of drinken. Let wel op: een product met 'te gebruiken tot' mag je niet meer consumeren na deze datum.