MCPD-3 is een stofje dat kan ontstaan wanneer je vetten op hoge temperatuur verhit. Zo ontstaat MCPD-3 vaak bij de productie van plantaardige oliën.
MCPD-3 in palmolie
Een voorbeeld van een plantaardige oliesoort waar vaak veel MCPD-3 in zit is palmolie. Palmolie zit in ontzettend veel verschillende producten. Zo kun je het tegenkomen in margarine, gebak en sojasaus, maar ook in lippenstift en schoonmaakmiddelen.
Is MCPD-3 schadelijk?
Dierproeven tonen aan dat het op de lange termijn schadelijk kan zijn om te veel van dit stofje binnen te krijgen. Gelukkig hoeven we ons weinig zorgen te maken, want eerste onderzoeken van het RIVM en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hebben aangetoond dat de meeste volwassenen gemiddeld niet te veel MCPD-3 binnenkrijgen via hun voeding.
Moet je oppassen met het binnenkrijgen van MCPD-3?
Het Voedingscentrum geeft aan dat het niet nodig is om extra op te letten bij het uitkiezen van producten en vindt het niet nodig om producten af te raden.