Wat zijn typisch Nederlandse gerechten en snacks?

Wat zijn typisch Nederlandse gerechten en snacks?

Omdat vroeger in Nederland met name aardappels werden geteeld bestaan veel typisch Nederlandse gerechten uit aardappels, vlees en groenten. Daar zijn weer allerlei varianten op bedacht zoals de stamppotten. Denk aan boerenkool, andijviestamppot of hutspot.

Hoewel de pannenkoek als typisch Nederlands gerecht wordt bestempeld vindt dit zijn oorsprong ergens anders. Sinds de 12e eeuw hebben wij de ingrediënten van elders overgenomen en hier de poffertjes met poedersuiker en roomboter op bedacht.

Misschien wel de meest typische Hollandse snack wordt gevangen in de Noordzee en aan het staartje gegeten: de zoute haring met ui en zuur.

Andere Nederlandse snacks zijn snijkoek, boterkoek of stroopwafels. Daarnaast zijn botersnoepjes, drop en kruidnoten typisch Hollands snoepgoed.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren...

Wat is anorexia nervosa?

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een ernstige psychische aandoening die veel bij tieners en vrouwen gezien wordt. Dit uit zich in een...

Een gezond begin van je dag met muesli als ontbijt

Muesli: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

Een makkelijk en gezond ontbijtje waarmee je de rest van de ochtend vol zit. Dat is toch de droom van iedereen? Je kunt ...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

augurk

Augurken, zure bommetjes met voordelen en nadelen

Augurken kom je vaak tegen op feestjes: gerold in een plakje ham of samen met een stukje kaas aan een cocktailprikker. O...

frikandel

Frikandel: hoe ongezond is deze langwerpige frituursnack?

Een frikandel is een langwerpige frituursnack van verschillende soorten vlees. Het wordt meestal gekocht in een snackbar...

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Lees wat je gemist hebt

14121 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'