De pitten en zaden van sommige fruitsoorten bevatten plantengifstoffen genaamd cyanogene glycosiden. Als deze cyanogene glycosiden in je lichaam terechtkomen, zet je lichaam ze om in de gifstof cyanide. Een grote hoeveelheid van deze stof kan daarom een cyanidevergiftiging veroorzaken. Klachten zijn onder andere een versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid.
Voeding met cyanogene glycosiden
De volgende voedingsmiddelen bevatten cyanogene glycosiden:
- Pitten van steenvruchten (abrikozen, perziken, mango's, pruimen, avocado's)
- Bittere amandelen
- Vlierbessen
- Lijnzaad
- Pitten van appels en peren
- Cassave
Gevaarlijk of niet?
De concentratie cyanogene glycosiden is niet even hoog in elk van de voedingsmiddelen in de lijst. Zo zijn de concentraties vooral hoog in abrikozenpitten en bittere (rauwe) amandelen. In de appel- en perenpitten zijn de concentraties juist erg laag. Het is dus af te raden om een hele abrikozenpit te eten, maar als je per ongeluk een appel- of perenpitje binnenkrijgt leidt dat niet tot een vergiftiging.