Welke pitten of zaden in groente en fruit kan je niet eten?

Welke pitten of zaden in groente en fruit kan je niet eten?

De pitten en zaden van sommige fruitsoorten bevatten plantengifstoffen genaamd cyanogene glycosiden. Als deze cyanogene glycosiden in je lichaam terechtkomen, zet je lichaam ze om in de gifstof cyanide. Een grote hoeveelheid van deze stof kan daarom een cyanidevergiftiging veroorzaken. Klachten zijn onder andere een versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid.

Voeding met cyanogene glycosiden

De volgende voedingsmiddelen bevatten cyanogene glycosiden:

  • Pitten van steenvruchten (abrikozen, perziken, mango's, pruimen, avocado's)
  • Bittere amandelen
  • Vlierbessen
  • Lijnzaad
  • Pitten van appels en peren
  • Cassave

Gevaarlijk of niet?

De concentratie cyanogene glycosiden is niet even hoog in elk van de voedingsmiddelen in de lijst. Zo zijn de concentraties vooral hoog in abrikozenpitten en bittere (rauwe) amandelen. In de appel- en perenpitten zijn de concentraties juist erg laag. Het is dus af te raden om een hele abrikozenpit te eten, maar als je per ongeluk een appel- of perenpitje binnenkrijgt leidt dat niet tot een vergiftiging. 

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

10 Redenen om vaker Granaatappelpitjes te eten

10 Redenen om vaker granaatappelpitjes te eten

Ben jij ook zo dol op de smaak van granaatappelpitjes? Of laat je granaatappels liever in het schap liggen, omdat je het...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

Lees wat je gemist hebt

14354 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'