Wat is voedselveiligheid?

Wat is voedselveiligheid­?

De term voedselveiligheid geeft de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan dat kan worden gegeten zonder dat men op korte of lange termijn ziek van wordt.

In Nederland zijn eisen in de Warenwet opgesteld waar bedrijven die voedingsmiddelen maken aan moeten voldoen. In deze wet staan regels voor hygiënische bereiding en voor etikettering van levensmiddelen.

Ziektemakers zoals virussen (noro), parasieten (toxoplasma gondii), bacteriën (salmonella, E.coli, listeria, campylocabter) kunnen in voedingsmiddelen terecht komen. Deze kunnen zorgen voor een voedselinfectie of een voedselvergiftiging soms met ernstige gevolgen.

Bedrijven hebben een meldingsplicht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als een schadelijke stof in het voedingsmiddel wordt ontdekt.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond levenGezond leven

Wat doet de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)?

De European Food Safety Authority (EFSA) is de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Deze autoriteit geeft onafhan...

SportenSporten

Heb je extra vitamines nodig als je meer sport?

Vitamines zijn voor iedereen belangrijk, maar toch heeft de één net iets meer nodig dan de ander. Dat komt door een comb...

MedischMedisch

Is het zinvol je lever te ontgiften en hoe doe je dat?

Het is onnodig om je lever te ontgiften. Sterker nog, het is de lever zelf die het lichaam ontgift en hier heeft het gee...

Gezond levenGezond leven

Wanneer kan voeding schadelijk zijn?

In de EU en in Nederland zijn er strikte regels rondom voedselveiligheid. Hier hanteren horeca belangrijke regels welke ...

VoedingVoeding

Bestaat er overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers?

Zodra je een bewerkt product koopt zie je op de verpakking de ingrediënten vermeld staan. Hierbij staan een heleboe...

Toon meer (1136)