Wat betekent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)?

Wat betekent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) wordt in Nederland vastgesteld door de Gezondheidsraad. Het is de hoeveelheid van een nutriënt dat voldoende is voor het grootste gedeelte van een bepaalde bevolkingsgroep.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen groepen afhankelijk van geslacht en leeftijd. Verder is de ADH vaak anders voor mensen met een bepaalde aandoening en voor zwangere vrouwen.

Om na te gaan of je de ADH bereikt, zou je de referentie-inname (RI) van een etiket kunnen controleren. De RI houdt echter geen rekening met leeftijd en geslacht.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

kalium

Een kalium tekort herken je aan deze 7 klachten

Kalium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren en zenuwen. Ook draagt het bij aan een gezond hart...

hormoon oestrogeen

Oestrogeen: De Functie en een Oestrogeen tekort Herkennen

Oestrogeen is de spil in het vrouwelijke lichaam. De rol van dit hormoon verandert tijdens de diverse levensfases. Dat k...

chroom

Alles over het onderschatte spoorelement chroom

Van sommige mineralen heeft je lichaam maar hele kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Een daarvan i...

citrusvruchten

5 Redenen om vaker citrusvruchten te eten

Eet jij voldoende citrusvruchten? Er behoren verschillende soorten fruit tot de Citrusfamilie, zoals sinaasappels, manda...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

pruimen

Pruimen: laxerend en rijk aan vitaminen

Pruimen, van groen tot paars: de verschillende pruimensoorten vormen een bont gezelschap met ook ieder hun eigen smaak. ...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

14326 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'