Neus spoelen met zoutoplossing

Je neus spoelen met zoutoplossing? Hier moet je op letten!

Je neus spoelen met zoutoplossing is een bekende remedie bij verkoudheid en verstopping. Het lost vastzittend slijm op en kalmeert de geïrriteerde holtes.

Maar dit spoeltrucje werkt ook goed wanneer je het weefsel schoon moet houden na een operatie. Hoe werkt dit eigenlijk?

Is het spoelen lastig om te doen?

En moet je dit goedje altijd in de winkel kopen?

Lees hier alles over een vrije, gezonde neus door zoutoplossing.

Waarom je neus spoelen met zoutoplossing?

Heb je allergieklachten, een verkoudheid of gewoon een verstopte neus? Dan is je neus spoelen met zoutoplossing een bekend middel hiertegen.

Vaak zijn er allerlei medicijnen verkrijgbaar om de irritatie te verzachten. Toch biedt juist het simpele, zoute water vaak de meeste verlichting.

Hoe komt dit?

Het spoelen kan droge neusgaten, gangen en holtes hydrateren en zo geïrriteerd of ontstoken weefsel kalmeren. In antwoord op het verstoorde weefsel gaat het lichaam namelijk extra vocht produceren, wat een loopneus tot gevolg heeft.

De hydratatie zal deze actie voorkomen.

Hiernaast kan de spray schadelijke bacteriën of irriterende stoffen wegspoelen. Denk hierbij aan pollen, parfum of een teveel aan Stafylokokken bacterie.

Het zoute water kan je ook verlossen van opgehoopt slijm en snot. Het zout maakt het ingedikte slijm namelijk dunner, waardoor het gemakkelijk losgeweekt wordt.

Ook kan je arts adviseren om eerst je neus schoon te spoelen voor het gebruik van medicatie, zoals steroide spray. Wanneer je neus schoon en droog is, kan de medicatie beter door de neuswand opgenomen worden. Gebruik daarom pas 15 minuten na het spoelen je medicatie, om de neus eerst goed te laten drogen.

Wil je de neusspoeling toevoegen aan je dagelijkse hygiëne ritueel? Dan kun je dit tweemaal per dag doen.

Heb je een verstopping, ontsteking of korstjes? Dan mag je elke twee uur een zoutoplossing gebruiken. Spoel dan per beurt net zo lang door totdat het uitstromende water weer helder is.

Lees ook: Verstopte neus verhelpen

Neusspoeling met zoutoplossing zelf maken

Een zoutoplossing voor je neus bij de drogist aanschaffen is vrij goedkoop. Maar, als je dit heel regelmatig doet kunnen de kosten toch oplopen.

Gelukkig kun je de oplossing heel gemakkelijk zelf maken.

Bij de drogist heb je twee versies: isotonische en hypertonische zoutspray.

Isotonische zoutspray bevat dezelfde (isotoon) zoutconcentratie als het vocht in je lichaam. Dit betekent dat er 9 milligram per milliter water in zit, wat aangegeven wordt met een "0,9%" aanduiding. Dit noemt men ook wel fysiologische zoutoplossing.

Hypertonische zoutspray bevat meer zout dan het vocht in je lichaam. Dit kan helpen bij een flinke verstopping met veel snot. Gebruik dit echter nooit bij kinderen onder de 5 jaar, daar is het te scherp voor!

Wanneer je de spray zelf maakt, zul je meer de isotonische versie aanhouden. Gebruik hiervoor bronwater uit een fles (zonder koolzuur) of gekookt, afgekoeld (!) water. Ook ons Nederlandse kraanwater, mits uit een schone kraan, is steriel genoeg om mee te spoelen.

Neem 250 ml water en maak dit warm. Hierdoor zal het zout beter oplossen en zul je geen korrels in je neus krijgen.

Meng het water met een kwart theelepel keukenzout (natriumchloride). Let erop, dat dit geen toegevoegde specerijen bevat zoals knoflook, ui, basilicum of peper. Eventueel kun je nog een snufje zuiveringszout toevoegen.

Roer het geheel goed door, zodat de korrels makkelijker oplossen in het water. Blijven er toch korrels achter? Laat het mengsel dan even staan en giet het vervolgens zonder de onderste laag in je flesje of potje.

Ga pas spoelen wanneer het water handwarm is geworden.

Wil je een hypertonische oplossing gebruiken? Voeg dan 1/2 of één theelepel zout aan het water toe. Maar prikt de oplossing na het spoelen? Gebruik dan wat minder zout.

Hoe spuit je het zoute water in je neus?

Je neus spoelen met zoutoplossing kan heel verlichtend zijn. Maar je moet er wel voor zorgen, dat de oplossing bij de juiste delen van je neus terecht komt.

Hoe pak je dit aan?

Sprayen

Bij een sprayflacon is dit zeer eenvoudig.

Zet je duim op de onderzijde van het flesje, je wijs- en middelvinger op de uitstekende rand van de spitse bovenkant. Wanneer je de vingers naar elkaar toe drukt zal er vocht uit de bovenkant gesprayed worden.

Plaats het spitse deel nu zover mogelijk in je neusgat, zonder druk op je neus te zetten. Laat de punt altijd richting de achterkant van je hoofd wijzen, niet je kruin. Alleen dan komt de spray in je holten terecht.

Spoelen

Gebruik je geen spray, maar een orale injectiespuit (dus zonder naald!) of een neusdouche? Dan is het woord 'spoelen' meer aan de orde dan met een spray.

Ga boven de wasbak staan en kantel je hoofd licht naar de zijkant en haal de kin richting de borst. Buig met rechte rug iets voorover, zodat het water in de bak loopt en niet over je kleren.

Giet vervolgens de oplossing in het neusgat dat nu het hoogst gepositioneerd is. Adem hierbij niet door je neus, maar rustig door je mond om verslikken te voorkomen.

Loopt het water uit hetzelfde neusgat weer terug? Houd dan je hoofd iets schuiner of beweeg je kin wat meer richting de borst.

De oplossing zal door je holten spoelen en via het onderste neusgat of de mond weer naar buiten komen.

Snuit na het spoelen een aantal keer je neus om het overtollige water te verwijderen. Houd hierbij het neusgat waardoor het water naar binnen ging dichtgedrukt met je vinger.

Kantel je hoofd naar de andere kant en herhaal de procedure, om de andere helft van je holtes te spoelen.

Je kunt ook spoelen door voorzichtig water op te snuiven vanuit je hand, een lepel of kom. Hierbij is de kans op verslikken echter groter, omdat het water gemakkelijker doorschiet naar de keel en longen.

Lees ook: 'Zelf neusdruppels (neusspray) maken' »

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Wat zijn vetten? Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Net als koolhydraten en e...

Wat kan je van een online diëtist verwachten?

Wat kan je van een online diëtist verwachten?

Een diëtist helpt je bij het aanleren van een gezond voedingspatroon, onder andere door gesprekken en gepersonaliseerde ...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Toon meer (246)
Volg ons