Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?

Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, maar ook in de horeca en catering. Hiervoor zijn nu richtlijnen opgesteld om daarbij te helpen.

Duurzaam en gezond eten voor mens en planeet

Gezond én duurzaam

De verwachting is dat in 2050 zo’n 10 miljard mensen op de aarde leven, die natuurlijk allemaal te eten moeten hebben. Hiervoor is het nodig om duurzaam te eten, zodat de aarde niet uitgeput raakt.

Wereldwijd trokken verschillende onderzoekers hierover aan de bel en ze schreven het EAT-Lancet rapport. In dit rapport beschrijven zij hoe een voedingspatroon eruit moet ziet dat zowel duurzaam als gezond is.

Op basis van dit rapport, andere wetenschappelijke inzichten en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum heeft het Nederlandse adviesbureau Greendish richtlijnen met weekmenu’s opgesteld voor horeca en catering, zodat ook zij dit eenvoudig toe kunnen passen.

Tip

De richtlijnen zijn ingericht zodat je eet volgens het EAT-Lancet rapport wanneer je iedere dag een maaltijd volgens de richtlijnen eet.

De richtlijnen

In de richtlijn zet Greendish vooral in op zoveel mogelijk plantaardig eten, het inkopen van duurzaam gecertificeerde en liefst lokale ingrediënten en het verminderen van voedselverspilling.

‘Het wereldwijd verbruik van fruit, groenten, noten en peulvruchten zal moeten verdubbelen, en het verbruik van voedingsmiddelen zoals rood vlees en suiker zal met meer dan 50 procent moeten afnemen’, schrijft Greendish in de richtlijn. Ook het gebruik van insecten en zeewier in maaltijden wordt gestimuleerd.

Greendish heeft een menu met 7 lunch- en hoofdgerechten opgesteld, met daarbij vermeld hoe groot de porties moeten zijn.

Van de lunchgerechten is (afgerond) 43 procent vegetarisch, 29 procent met vis, 29 procent met vlees en 0 procent met lam-, rund- of varkensvlees. Bij de hoofdgerechten is 57 procent vegetarisch, 14 procent vis, 14 procent met gevogelte en 14 procent met lam-, rund- of varkensvlees.

Een volwaardig vegetarisch gerecht bevat altijd een vegetarische eiwitbron, bij voorkeur van plantaardige oorsprong zoals peulvruchten, noten of soja, en bevat voldoende ijzer. Zuivelproducten zijn geen volwaardige vervanging voor vlees en vis, maar kunnen wel gebruikt worden als smaakmaker. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

suiker menukaart

Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster ...

leefstijl zorg

Meer aandacht nodig voor gezonde leefstijl in de zorg

 De meerderheid van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefst...

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Onze voedselvoorziening wereldwijd veroorzaakt 33% van de broeikasgassenuitstoot en draagt daarmee sterk bij aan de klim...

Gezondeten.nl | Voor de operatie al werken aan herstel

Voor de operatie al werken aan herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat onderzoeken of mensen sneller herstellen van een knie- of heupoperatie als ze van...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voedingsrichtlijn...

Toon meer (211)