Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?

Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, maar ook in de horeca en catering. Hiervoor zijn nu richtlijnen opgesteld om daarbij te helpen.

Duurzaam en gezond eten voor mens en planeet

Gezond én duurzaam

De verwachting is dat in 2050 zo’n 10 miljard mensen op de aarde leven, die natuurlijk allemaal te eten moeten hebben. Hiervoor is het nodig om duurzaam te eten, zodat de aarde niet uitgeput raakt.

Wereldwijd trokken verschillende onderzoekers hierover aan de bel en ze schreven het EAT-Lancet rapport. In dit rapport beschrijven zij hoe een voedingspatroon eruit moet ziet dat zowel duurzaam als gezond is.

Op basis van dit rapport, andere wetenschappelijke inzichten en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum heeft het Nederlandse adviesbureau Greendish richtlijnen met weekmenu’s opgesteld voor horeca en catering, zodat ook zij dit eenvoudig toe kunnen passen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

De richtlijnen zijn ingericht zodat je eet volgens het EAT-Lancet rapport wanneer je iedere dag een maaltijd volgens de richtlijnen eet.

De richtlijnen

In de richtlijn zet Greendish vooral in op zoveel mogelijk plantaardig eten, het inkopen van duurzaam gecertificeerde en liefst lokale ingrediënten en het verminderen van voedselverspilling.

‘Het wereldwijd verbruik van fruit, groenten, noten en peulvruchten zal moeten verdubbelen, en het verbruik van voedingsmiddelen zoals rood vlees en suiker zal met meer dan 50 procent moeten afnemen’, schrijft Greendish in de richtlijn. Ook het gebruik van insecten en zeewier in maaltijden wordt gestimuleerd.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Greendish heeft een menu met 7 lunch- en hoofdgerechten opgesteld, met daarbij vermeld hoe groot de porties moeten zijn.

Van de lunchgerechten is (afgerond) 43 procent vegetarisch, 29 procent met vis, 29 procent met vlees en 0 procent met lam-, rund- of varkensvlees. Bij de hoofdgerechten is 57 procent vegetarisch, 14 procent vis, 14 procent met gevogelte en 14 procent met lam-, rund- of varkensvlees.

Een volwaardig vegetarisch gerecht bevat altijd een vegetarische eiwitbron, bij voorkeur van plantaardige oorsprong zoals peulvruchten, noten of soja, en bevat voldoende ijzer. Zuivelproducten zijn geen volwaardige vervanging voor vlees en vis, maar kunnen wel gebruikt worden als smaakmaker. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

macadamianoten

6 Redenen om vaker macadamianoten te eten

De macadamianoot wordt gezien als het prijzige en minder bekende broertje van de walnoot, hazelnoot en cashewnoot. Maar ...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

14054 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'