Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, maar ook in de horeca en catering. Hiervoor zijn nu richtlijnen opgesteld om daarbij te helpen.
Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?
Gezond én duurzaam
De verwachting is dat in 2050 zo’n 10 miljard mensen op de aarde leven, die natuurlijk allemaal te eten moeten hebben. Hiervoor is het nodig om duurzaam te eten, zodat de aarde niet uitgeput raakt.
Wereldwijd trokken verschillende onderzoekers hierover aan de bel en ze schreven het EAT-Lancet rapport. In dit rapport beschrijven zij hoe een voedingspatroon eruit moet ziet dat zowel duurzaam als gezond is.
Op basis van dit rapport, andere wetenschappelijke inzichten en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum heeft het Nederlandse adviesbureau Greendish richtlijnen met weekmenu’s opgesteld voor horeca en catering, zodat ook zij dit eenvoudig toe kunnen passen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDe richtlijnen zijn ingericht zodat je eet volgens het EAT-Lancet rapport wanneer je iedere dag een maaltijd volgens de richtlijnen eet.
De richtlijnen
In de richtlijn zet Greendish vooral in op zoveel mogelijk plantaardig eten, het inkopen van duurzaam gecertificeerde en liefst lokale ingrediënten en het verminderen van voedselverspilling.
‘Het wereldwijd verbruik van fruit, groenten, noten en peulvruchten zal moeten verdubbelen, en het verbruik van voedingsmiddelen zoals rood vlees en suiker zal met meer dan 50 procent moeten afnemen’, schrijft Greendish in de richtlijn. Ook het gebruik van insecten en zeewier in maaltijden wordt gestimuleerd.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Het menu van de toekomst
Greendish heeft een menu met 7 lunch- en hoofdgerechten opgesteld, met daarbij vermeld hoe groot de porties moeten zijn.
Van de lunchgerechten is (afgerond) 43 procent vegetarisch, 29 procent met vis, 29 procent met vlees en 0 procent met lam-, rund- of varkensvlees. Bij de hoofdgerechten is 57 procent vegetarisch, 14 procent vis, 14 procent met gevogelte en 14 procent met lam-, rund- of varkensvlees.
Een volwaardig vegetarisch gerecht bevat altijd een vegetarische eiwitbron, bij voorkeur van plantaardige oorsprong zoals peulvruchten, noten of soja, en bevat voldoende ijzer. Zuivelproducten zijn geen volwaardige vervanging voor vlees en vis, maar kunnen wel gebruikt worden als smaakmaker.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie