Bijna 9 op de 10 mensen die maagzuurremmers gebruiken, hadden er eigenlijk al mee moeten stoppen. Om daarbij te helpen moet er meer aandacht zijn voor wat mensen zelf kunnen doen om van de klachten af te komen.
Nederlanders gebruiken te lang maagzuurremmers
Te lang onnodig gebruik
Onderzoekers van het Radboudumc en het Nivel bekeken tussen 2016 en 2019 bij bijna 300 huisartsenpraktijken naar het voorschrijven van – onder meer – maagzuurremmers. Hieruit bleek dat bij 88 procent van de mensen deze medicijnen onnodig lang gebruikt.
Hierdoor blijft de onderliggende oorzaak onbekend, zoals verkeerde voeding of alcoholgebruik. Ook is er een verhoogde kans op bijwerkingen en brengt het onnodige kosten met zich mee.
Wist je dat...
...er per jaar ongeveer 800.00 mensen per jaar zich bij de huisarts komen voor maagklachten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolAfbouwen is moeilijk
Vooral de zware maagzuurremmers, protonpompremmers (PPI’s), blijven mensen te lang gebruiken. Een van de oorzaken hiervoor is dat afbouwen moeilijk is. Bij te snel stoppen komen de maagklachten vaak weer terug, waardoor mensen toch weer de maagzuurremmers gaan gebruiken.
Om goed te kunnen afbouwen is meer begeleiding van de huisarts nodig. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor leefstijlinterventies van eventuele achterliggende oorzaken van de maagklachten.
Wist je dat...
...circa 2,8 miljoen Nederlanders per jaar een recept voor sterke maagzuurremmers krijgen? Dit is volgens het Zorginstituut Nederland onnodig veel.
Landelijke campagne
In het project “Doen of laten?” wordt de landelijke campagne Gepaste zorg bij maagklachten gestart. Deze campagne is gericht op huisartsen, apotheken en patiënten zelf. Voor huisartsen is er een e-learning ontwikkeld over het gebruik van de maagzuurremmers. Er zijn materialen gemaakt voor betere afstemming tussen huisartsen en apothekers. Voor patiënten zelf is de keuzehulp Maagklachten gelanceerd op thuisarts.nl.
Deze tool informeert mensen over maagklachten en medicijnen, en geeft adviezen over wat zij zelf aan hun voeding en leefstijl kunnen veranderen om mogelijk te voorkomen dat ze maagzuurremmers gaan gebruiken.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Last van brandend maagzuur? Kijk eens naar onze tips met natuurlijke middelen!
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie