Knoflook, 6 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Knoflook is meer dan alleen een smaakmaker voor een gerecht. Zo zijn er diverse soorten knoflook, zoals witte en zwarte knoflook.

Ook bevat het meerdere voordelen voor de gezondheid die sterk variëren.

Benieuwd welke dit zijn? Ik vertel je over de gezondheidsvoordelen en welke knoflook producten er bestaan. 

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

De knoflook is familie van de narcis

Wat is knoflook?

Knoflook is een plant die behoort tot de Allium, wat een plantengeslacht is uit de Narcisfamilie.

Tot deze Allium planten behoren ook uien, bieslook en sjalotten.

Knoflook groeit onder de grond en haalt daar ook zijn voeding om te groeien vandaan. Uit de bol groeit ook een stengel

Wist je dat...

..er zelfs bloemen aan de knoflookplant kunnen groeien? Deze worden echter vaak al verwijderd bij het kweken.

Knoflook bewaren

Knoflook bewaren doe je het beste buiten de koelkast. Dit in tegenstelling tot vele andere groentesoorten, die je wel in de groentelade van je ijskast legt. Door de smaakmaker te koud te bewaren bederft deze namelijk sneller, zeker als er vocht bij komt.

Bewaar de knoflookbollen op een droge plek bij ongeveer 16 graden, bijvoorbeeld in hetzelfde mandje als waar je uien in bewaart.

6 Wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van knoflook

Knoflook is een groente en valt daarmee in de Schijf van Vijf. Dat groenten gezond zijn weten we allemaal, maar wat doet knoflook allemaal voor goeds voor ons lichaam?

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Knoflook is laag in calorieën en bevat voedingsstoffen

Voordeel 1: Goede voedingsstoffen en laag in calorieën

Knoflook is laag in calorieën, zo bevat een teentje knoflook slechts drie kcal. Verder bevat het onder andere vitamine B1, B6 en C.

Verder vind je ook nog de mineralen calcium, koper, kalium, fosfor en ijzer in knoflook. Een gezonde toevoeging aan de maaltijd dus!

Tip

Knoflook is niet duur en kan daarnaast makkelijk worden toegevoegd aan veel diverse maaltijden. Zo kan het verwerkt worden in pasta?s, rijstgerechten, soepen, stoofgerechten, ovenschotels en nog veel meer. 

Voordeel 2: Een goede ziektebestrijder

Knoflook is gunstig voor het immuunsysteem. Hierdoor wordt de kans op verkoudheid kleiner en ook blijkt het dat de symptomen bij een verkoudheid minder sterk zijn.

Het zou het aantal ziektedagen bij een verkoudheid en griep doen afnemen. Voor mensen die vaak verkouden zijn kan wat extra knoflook wel eens gunstig zijn. 

Voordeel 3: Goed voor het cholesterol

Je lichaam bevat het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Hoewel LDL-cholesterol niet per definitie slecht is en je lichaam hier wel een beetje van nodig heeft, is een te hoog LDL-cholesterol een risicofactor voor hart- en vaatziektes.

Knoflook bevat allicine, een zwavelverbinding. Dit stofje zou het LDL-cholesterol kunnen verlagen met ongeveer 10-15% bij mensen met een te hoog cholesterol.

Tip

Het zou zelfs libido verhogend kunnen zijn, waarschijnlijk vanwege de vaatverwijdende eigenschappen.

Met de zwavelverbinding allicine in knoflook leef je langer

Voordeel 4: Langer leven met knoflook

Natuurlijk is het lastig om te zeggen dat je een 'x aantal' jaar langer leeft door het eten van knoflook.

Wel is het zo dat knoflook een gunstig effect heeft op veel risicofactoren.

Dit effect wordt wederom in gang gezet door het stofje allicine.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Onder andere kan het de bloeddruk verlagen en helpt het bij het tegengaan van ontstekingen. Dit zijn beiden twee belangrijke factoren bij veel ziektebeelden en doodsoorzaken.

De smaakmaker is dan wel geen levenselixer, het helpt je wel om gezonder ouder te worden.

Voordeel 5: Gezonde botten bij vrouwen

Het is meerdere malen aangetoond dat knoflook goed is om osteoporose (botafbraak) tegen te gaan.

Hoewel hier nog meer onderzoek naar gedaan moet worden, is er al wel bekend dat knoflook bij vrouwen in de menopauze zorgt dat er minder snel een oestrogeentekort ontstaat. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de botopbouw. Daarnaast kan knoflook ook gunstig zijn bij ontstekingen op het bot. 

Tip

Op het moment dat er een teentje wordt doorgesneden vormt de zwavelverbinding ?allicine?, deze kan je dan goed ruiken. Door het stofje allicine kan knoflook zich via de spijsvertering zich verder verspreiden, wat zorgt voor de meeste gezondheidseffecten van knoflook. 

Voordeel 6: Rijk aan antioxidanten

De antioxidanten in knoflook helpen bij het tegengaan van het verouderingsproces. Het verhoogt het aantal antioxidant enzymen bij mensen. Dit houdt in dat het lichaam wordt beschermd tegen cel schade.

Door de combinatie met de andere gezondheidseffecten wordt hierdoor ook het risico op ziektes als Alzheimer en dementie verlaagd. 

Wist je dat...

... knoflook vroeger in de oudheid gebruikt werd voor medicinale doeleinden? Onder andere door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren.

2 Nadelen van knoflook

Helaas kleven er ook wat nadelen aan het eten van knoflook. Niet per se voor je gezondheid, maar er zijn wat zaken waar je last van kunt krijgen, of anderen?

Kauw op verse kruiden als je last hebt van knoflookadem

Nadeel 1: Knoflookadem

Een groot nadeel van knoflook is dat het een stinkende adem veroorzaakt. Wat doe je hieraan?

De geurende adem na het eten van knoflook kan worden voorkomen door de kern van de knoflook eruit te snijden.

 

Mocht je toch last hebben hiervan kan het helpen om te spoelen met mondwater of te kauwen op verse kruiden zoals munt of peterselie.

De stinkende knoflookadem wordt veroorzaakt door de zwavelverbinding AMS (allylmethylsulfide) tijdens de vertering. Het lichaam kan deze verbinding niet afbreken. Deze vindt zijn weg door ons bloed via zweetklieren en de longen en adem je dus uit. 

Tip

De meeste dieren kunnen vergiftigd raken door knoflook en andere ui soorten. Snoept jouw hond of kat mee met de pot? Pas dan wel even op dat je niet je trouwe viervoeter ziek maakt.

Nadeel 2: Dorst door knoflook

Bij sommige mensen kan knoflook dorst veroorzaken. De precieze oorzaak hiervoor is nog niet helemaal bekend, maar mogelijk kan iemand een allergie of intolerantie voor knoflook hebben. Er zijn verschillende andere redenen waarom je dorst zou kunnen krijgen na het eten van knoflook. 

Het lichaam bevat bepaalde pijnreceptoren die onder andere gevoelig zijn voor stofjes als capsaïcine in rode pepers, maar ook het stofje allicine in knoflook. Om verlichting te zoeken, kan dit aanzetten om te drinken, vandaar de dorst.

Een andere mogelijke oorzaak van de dorst na het eten van knoflook is dat het als een natuurlijk diureticum (plasmiddel) zou werken. Hierdoor raakt het lichaam meer vocht kwijt en kan dit worden aangevuld door te drinken.

Het kan ook zijn dat het niets met de smaakmaker zelf te maken heeft. Veel gerechten waar knoflook in zit zijn namelijk vaak ook rijk aan zout. Op het moment dat er meer zout in het bloed zit, wordt het lichaam door de hersenen aangestuurd om meer te drinken. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Heb je knoflook gesneden en stinken je handen? Was direct na het snijden je handen en wrijf je nog natte handen over een roestvrijstalen kraan of zeeptablet. Herhaal het wassen en merk het verschil!

Zwarte knoflook is gefermenteerde witte knoflook

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook is geen soort van zichzelf maar is eigenlijk de originele ?witte? knoflook die is gefermenteerd. 

De witte knoflook wordt dan voor enkele weken bij een hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid gehouden.

Hierdoor wordt de smaak milder en is het iets zachter dan rauwe knoflook.

Het fermenteren van de groente zorgt voor meer antioxidanten. Daarnaast is er een kans dat het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op hart- en vaatziektes. 

Wilde knoflook

Wilde knoflook, ook wel daslook, komt voor in heel Europa. Het lijkt een beetje op bieslook qua uiterlijk. Ook is wilde knoflook minder sterk qua smaak dan de reguliere knoflook.

Wilde knoflook zou een gunstig effect op de bloeddruk hebben en daarnaast ook het cholesterol verlagen.

Je eigen knoflook kweken is relatief gemakkelijk

Zelf knoflook kweken

Zelf knoflook kweken kun je doen door het te poten in de maanden september tot en met november.

Belangrijk is dat het op een zonnige plek in een voedzame grond staan. Qua verzorging hoef je knoflook alleen water te geven en het onkruid weg te halen.

In juli en augustus kan je de knoflook oogsten, dit kun je zien als de look eruit hangt en bruin wordt.

Welke knoflook producten zijn er?

De geurende groente is verkrijgbaar in diverse vormen. Ook kun je het daardoor toepassen in verschillende gerechten en kan de bereidingswijze ook anders zijn. Zo is knoflook verkrijgbaar als:

  • Verse knoflook Verse knoflook is te gebruiken voor veel verschillende gerechten zoals pasta-, wok-, vlees- en visgerechten. In deze gerechten kan je knoflook makkelijk meebakken in olie of boter. Ook kan je het poffen in de oven voor 30 min. op 200 °C. Dit zorg voor een zachtere smaak. 
  • Gekonfijte knoflook Bij gekonfijte knoflook wordt de knoflook op een lage temperatuur gepocheerd in olie of vet. Hierdoor krijgt het een zoete, romige smaak, bijvoorbeeld lekker in stoofgerechten.
  • Knoflookolie Een olie waaraan knoflook zijn smaak heeft afgegeven is ideaal om vlees of aardappels in te bakken, maar kan ook een heerlijke toevoeging zijn aan bijvoorbeeld salades. 
  • Knoflookpoeder Deze gedroogde en vermalen variant is vrij sterk van smaak en past goed bij de Provençaalse keuken. Ook is de poedervorm langer houdbaar dan verse knoflook. 
  • Knoflookpasta Knoflookpasta wordt gemaakt van knoflook, zout en olie en kan vooral worden gebruikt in sauzen en stoofgerechten. Ongeopend is een potje knoflookpasta relatief lang houdbaar.
Tip

Houd je van bruschetta?s? Wrijf een teentje knoflook over een vers afgebakken stuk brood of toast voor een intense knoflooksmaak

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezonde kiemen kweken en eten

Gezonde kiemen kweken en eten

Heb jij wel eens zelf zaden gekiemd? Het is leuk om te doen en de kiemen zitten boordevol voedzame stoffen die je gezond...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

verkouden

Verkouden? Dit wil je (w)eten!

Heb je een verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. Wanneer je verkouden ben...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'