Wat is dextrose en wat doet het?

Dextrose is een vorm van suiker die snel in onze bloedbanen opgenomen kan worden.

Door de snelle opname van dextrose krijgen we snel energie om bijvoorbeeld beter te focussen (concentratie) of te sporten. Wanneer we snel energie krijgen ontstaat er een stijging in onze bloedsuikerspiegel. Dit kan voor korte duur heel functioneel zijn, maar deze snelle suikers zorgen er ook voor dat er weer snel een bloedsuikerdaling plaatsvindt.

Als je gedurende dag veel toegevoegde suikers eet krijg je veel dextrose binnen en ervaar je veel bloedsuikerschommelingen. Deze schommelingen zorgen vaak voor ongeremd snackgedrag, omdat ons lichaam energie nodig heeft.

Vermijd dextrose het liefst in je voeding of zet het functioneel in, tijdens een sportwedstrijd bijvoorbeeld.

Geschreven door

Diëtist Simone Braams beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Simone Braams

Diëtist & Eigenaresse van Boon Diëtist

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is glucose?

Professor Bink
Glucose is een koolhydraat die opgenomen wordt door de darmwand en wordt afgegeven aan het bloed. Zodra glucose in het bloed terecht is gekomen komt g...

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Simone de Lange
Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacteriën gebruik die melksuiker omz...
Diëten +1

Wat is het effect van een veganistisch dieet op het lichaam?

Rabia Kechouh
Het effect van een veganistisch dieet is afhankelijk van wat een persoon eet. Een veganist kan een ongezonde eetstijl hanteren met patat, ongezonde ka...

Wat wordt er het meest gegeten en gedronken in Nederland?

Aisha Kaars
Consumptiecijfers In Nederland wordt door het RIVM door middel van een onderzoek genaamd 'Wat eet Nederland' bijgehouden hoeveel mensen eten en drink...

Kan je beter het eiwit dan het eigeel van een ei eten?

Johnny van Schooneveld
Eieren worden in de Schijf van Vijf geschaald en bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Een ei kan je op verschillende manieren klaarmaken. Bij het ba...
Toon meer (1664)
Volg ons