Wat is sacharose?

Sacharose is hetzelfde als sucrose, ook wel normale tafelsuiker. Dit is de suiker in je suikerpot of de suiker die we doorgaans gebruiken om mee te bakken.

Sacharose geeft voedsel een zoete smaak. Sacharose is een disaccharide, een koolhydraatmolecuul die bestaat uit twee monosachariden, namelijk fructose en glucose. Sacharose wordt gewonnen door het te raffineren uit planten zoals de welbekende suikerbiet en suikerriet. Ook komt het van nature voor in vruchten in combinatie met fructose. Planten gebruiken suiker als opslag van energie uit fotosynthese.

Staat sacharose of sucrose op de ingrediëntenlijst van een verpakking? Dan betekent het waarschijnlijk dat er toegevoegd suiker in het product zit. Teveel hiervan kan bijdragen aan overgewicht en ziekten als diabetes type 2.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Is honing beter dan suiker?

Terry Schouten
Honing bestaat uit fructose, glucose, water en een klein beetje sacharose. Honing bestaat dus voor het overgrote deel uit suiker, want zowel fructose ...

Wat zijn enkelvoudige koolhydraten?

Professor Bink
Enkelvoudige koolhydraten zijn monosachariden en disachariden. Monosachariden bestaan uit één sacharide en zijn suikers. Voorbeelden hiervan zijn g...

Wat is een fructose intolerantie?

Else Teuben
Fructose is een koolhydraat (vruchtensuiker) dat onder andere voorkomt in fruit, groenten en honing. Daarnaast bestaat tafelsuiker, sacharose, ook voo...

Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve zoetstoffen?

Ilse Brand
Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl extensieve zoetstoffen juist minder...

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Wendy van Doorn
Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei...
Toon meer (930)
Volg ons