Val je af van laxeermiddelen?

Val je af van laxeermiddelen?

Veel mensen wenden zich tot laxeermiddelen als ze snel willen afvallen. Er zijn echter ernstige zorgen over de veiligheid en effectiviteit van het gebruik van laxeermiddelen voor gewichtsverlies.

Wat zijn laxeermiddelen?

Laxeermiddelen zijn medicijnen om de stoelgang te stimuleren. Het wordt vaak gebruikt om constipatie te behandelen, een aandoening die wordt veroorzaakt door onregelmatige, pijnlijke of moeilijke stoelgang.

Laxeermiddelen zijn ook een populaire methode geworden om gewicht te verliezen. Veel mensen geloven dat het gebruik van laxeermiddelen kan helpen de frequentie van stoelgang te verhogen en gemakkelijk gewichtsverlies mogelijk te maken.

Afvallen

Het is waar dat laxeermiddelen kunnen helpen om het gewichtsverlies te vergroten, maar de resultaten zijn slechts tijdelijk. Verschillende soorten laxeermiddelen werken door water uit je lichaam in de darmen te trekken, waardoor de ontlasting meer water kan opnemen voor een gemakkelijkere doorgang. Met deze methode verlies je alleen gewicht door het water dat je uitscheidt via de ontlasting. Je verliest dus geen vetmassa.

Gevaren

Langdurig laxeren kan leiden tot gevaarlijke bijwerkingen zoals uitdroging, verstoring van de elektrolytenbalans en mogelijk zelfs verslaving. De darmen kunnen dan afhankelijk worden van laxeermiddelen om goed te werken.

Hulp

Als je ongezonde methoden voor gewichtsverlies gebruikt, zoals laxeermiddelen, braken of ernstige voedselbeperkingen, stop dan onmiddellijk en zoek professionele hulp om langdurige gevolgen voor je gezondheid te voorkomen.

Om gezond af te vallen dien je kleine veranderingen aan te brengen in je dieet en voldoende te bewegen. Deze oplossingen zijn op de lange termijn veiliger en effectiever.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Portalatin, M., & Winstead, N. (2012). Medical management of constipation. Clinics in colon and rectal surgery, 25(01), 012-019. (link)

Baker, MD, E. H., & Sandle, MD, G. I. (1996). Complications of laxative abuse. Annual review of medicine, 47(1), 127-134. (link)

lees verder
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat is boulimia nervosa?

Volgens de Artsenwijzer van het NVD is Boulimia Nervosa is een eetstoornis, welke lijkt op Anorexia Nervosa. Het verschil tus...

Medisch Medisch

Is het zinvol je lever te ontgiften en hoe doe je dat?

Het is onnodig om je lever te ontgiften. Sterker nog, het is de lever zelf die het lichaam ontgift en hier heeft het geen enk...

Medisch Medisch

Is anorexia nervosa erfelijk?

Als jij een eetstoornis hebt gehad, krijgen je kinderen dit dan ook? Dat kan, maar het hoeft niet. Genen én omgevingsf...

Medisch Medisch

Haalt je lichaam energie uit licht?

Wij halen energie niet uit licht, maar uit onze voeding. De hoeveelheid energie in voeding wordt aangeduid met kcal. Krijg je...

Medisch Medisch

Waarom wordt de mens steeds dikker?

Er zijn drie redenen welke verklaren waarom de mens steeds dikker wordt. De meeste hebben een zittend beroep, waardoor we we...

Toon meer (4)
Volg ons