De opleiding tot arts duurt minimaal zes jaar, waarbij men alles moet weten over aandoeningen en passende medicatie. Tijdens de opleiding is er weinig aandacht voor voeding. Artsen leren wel basisinformatie over voeding, denk aan de Schijf van Vijf, voeding bij een hoge bloeddruk of het herkennen van vitaminetekorten. De laatste jaren is er steeds meer kritiek op het feit dat artsen over te weinig kennis over voeding beschikken. Zo is het bij diabetes gewenst dat eerst de voeding ter sprake komt voordat er meteen medicatie wordt voorgeschreven.
Waarom weinig voedingsadvies
- Er is weinig tijd in een doktersconsult. De voedingsinname navragen voor een uur is er dan ook niet bij.
- De opleiding tot diëtist duurt 4 jaar, het is onrealistisch om deze hoeveelheid stof in de opleiding Geneeskunde op te nemen. Met een specialisatie studeren artsen al minimaal 9 jaar.
- Gedragsverandering bij patiënten is moeilijk, intensieve begeleiding met motiverende gesprekstechnieken is gewenst. Hier is weinig tijd voor en het kost de maatschappij veel geld wanneer (huis)artsen dit doen naast hun andere werkzaamheden.
- Tot slot willen veel mensen een snelle oplossing. Wanneer ze naar een arts gaan willen ze niet horen dat ze moeten afvallen om hun probleem op te lossen, ook als dit wel beter voor hen zou zijn. ‘Dat had ik zelf ik ook wel kunnen bedenken’ is een veelgehoorde uitspraak.