Waarom houden we niet van bittere smaken?

Waarom houden we niet van bittere smaken?

Bittere dingen bleken vroeger, toen we nog jagers en verzamelaars waren, vaak oneetbaar of giftig. Zoete dingen bleken wel eetbaar. Onze voorkeuren gaan dus automatisch uit naar zoetigheid.

Daarnaast kan niet van bittere smaken houden ook mogelijk worden veroorzaakt door het TAS2R38-gen. Dit gen beïnvloedt hoe je bittere smaken waarneemt. Bij kinderen werd hun gevoeligheid voor bitter getest door ze smaken te laten proeven met een oplopende bitterheid. Daarna werd hen gevraagd of ze deze vies of bitter vonden. Zeventig procent van de kinderen bleek gevoelig te zijn voor bittere smaken.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, Diëtist bij St. Antonius ZiekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Quinoa: gezonde krachtvoeding

Quinoa: gezonde krachtvoeding

 Al een paar jaar is dit 'superzaad' razend populair. Dit graan zit bomvol vitamines en brengt een hoop gezondheidsvoord...

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

caffeïne

Cafeïne, hoe gezond is deze natuurlijke energiebooster?

Ben je 's ochtends afhankelijk van een portie cafeïne? Dan ben je zeker niet de enige! Elke dag rekenen miljoenen mensen...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Lees wat je gemist hebt

13745 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'