Waarom houden we niet van bittere smaken?

Waarom houden we niet van bittere smaken?

Bittere dingen bleken vroeger, toen we nog jagers en verzamelaars waren, vaak oneetbaar of giftig. Zoete dingen bleken wel eetbaar. Onze voorkeuren gaan dus automatisch uit naar zoetigheid.

Daarnaast kan niet van bittere smaken houden ook mogelijk worden veroorzaakt door het TAS2R38-gen. Dit gen beïnvloedt hoe je bittere smaken waarneemt. Bij kinderen werd hun gevoeligheid voor bitter getest door ze smaken te laten proeven met een oplopende bitterheid. Daarna werd hen gevraagd of ze deze vies of bitter vonden. Zeventig procent van de kinderen bleek gevoelig te zijn voor bittere smaken.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, Diëtist bij St. Antonius ZiekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en gee...

Gezond leven Gezond leven

Welke groente- en fruitsoorten kan je je baby beter niet geven?

Baby's mogen alle soorten groenten en fruit eten. Vanaf een maand of vier tot zes kun je naast borstvoeding en/of flesvo...

Gezond leven Gezond leven

Welke groenten zijn geschikt om babyvoeding mee te maken?

Belangrijk om te weten is dat baby's mogen alle soorten groenten eten. Smaakpapillen Voor baby's is het fijn om te beg...

Voeding Voeding

Waarom vinden we spruitjes zo vies?

Dat we de bittere smaak van spruitjes vaak niet lekker vinden kan meerdere oorzaken hebben. Vaak ligt aan het herinnerin...

Voeding Voeding

Welke voedingsstoffen zitten er in witlof?

Witlof is een lekkere en soms ietwat bittere groente die je zowel rauw, gekookt of gestoomd kunt eten. Door de soms bitt...

Toon meer (387)