Bleekselderij is een hippe groente die veel gebruikt wordt in pastasauzen, salades, smoothies en sapjes. Het heeft een frisse, maar ook speciale smaak. Sommige mensen vinden het smaken naar zeep, terwijl anderen zweren bij deze groente… Je houdt ervan, of je vindt het vies.
Natuurlijke bloeddrukverlager
In de traditionele Chinese geneeskunde staat bleekselderij al lange tijd bekend als natuurlijke bloeddrukverlager. Uit onderzoek blijkt dat bleekselderij een stofje bevat dat niet alleen verantwoordelijk is voor de karakteristieke geur, maar ook werkt als antihypertensiva (oftewel het verlaagt de bloeddruk), al moet je er dan wel grote hoeveelheden van consumeren.
Risico's van een verhoogde bloeddruk
Een verhoogde bloeddruk of hypertensie is een belangrijke risicofactor voor een hartaanval of beroerte, omdat er een grote druk op de bloedvaten staat. Het opvolgen van leefstijladviezen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. In sommige gevallen is dit onvoldoende en kan worden besloten om medicatie in de vorm van plaspillen voor te schrijven.
Wanneer gebruik je bloedverdunners?
Bloedverdunners, ook wel antistollingsmiddelen genoemd, worden vaak voorgeschreven na een hartinfarct, beroerte of om de kans op trombose te verminderen.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, broccoli en boerenkool bevatten veel vitamine K en kunnen de werking van bloedverdunners verminderen.
Is de combinatie bloedverdunners en bleekselderij gevaarlijk?
Ter vergelijking, in 100 gram boerenkool zit 817 microgram vitamine K en in 100 gram bleekselderij zit 29 microgram. In bleekselderij zit dus slechts een kleine hoeveelheid vitamine K. Deze groente kun je (wanneer je er geen bergen van eet) prima combineren met bloedverdunners.