Hoe ziet een dieet eruit wanneer je ADHD hebt?

Hoe ziet een dieet eruit wanneer je ADHD hebt?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ADHD. Dit is nodig omdat er veel verschillende ideeën bestaan over wat wel en niet raadzaam is.

Studies ADHD en voeding

Aangezien sommige wetenschappelijke studies elkaar tegenspreken, is het verstandig om naar meta-analyses en systematische reviews te kijken. Dit soort studies bevatten bevindingen van meerdere onderzoeken samen, wat de betrouwbaarheid vergroot. Hieruit is gebleken dat een gezond voedingspatroon, dat veel fruit, groenten, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, noten, zaden en peulvruchten bevat, ADHD-symptomen kan verminderen en een ongezond voedingspatroon symptomen verergert.  

Ook is er aanzienlijk bewijs gevonden tussen de kans op ADHD en de inname van suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen. 

Diëten bij ADHD

Je zou kunnen stellen dat iemand met ADHD er baat bij zou hebben verschillende voedingsmiddelen te vermijden, welke dat zijn is per kind of volwassene verschillend.

Eliminatiedieet bij kinderen

Als je specifiek wilt weten welke voeding beter vermeden kan worden, kan je kind je via een specialistisch centrum een eliminatie dieet volgen. Dit proces kan wel anderhalf jaar duren en moet ook altijd onder begeleiding plaatsvinden. Het kind krijgt voedingsmiddelen stuk voor stuk weer te eten na een tijd van eliminatie. Telkens wordt dan gekeken of dit effect heeft op de ADHD-symptomen. Uiteindelijk bestaat de therapie uit het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die ADHD triggeren. Dit kunnen bij elk kind andere producten zijn. Het is nog niet onderzocht of dit eliminatiedieet ook bij volwassenen werkt.

Het RED dieet 

Van het RED dieet weten we dat dit bij 60% van de kinderen en volwassenen met ADHD effectief kan werken. Gedurende vijf weken wordt een vrij intensief dieet gevolgd onder leiding van een deskundige, waarin verschillende voedingsmiddelen tijdelijk worden geëlimineerd (uit het voedingspatroon gehaald). 1 voor 1 worden deze weer toegevoegd aan het voedingspatroon om zo vast te kunnen stellen waar men op reageert.

Dat kan van alles zijn, zelfs aardappelen, aardbeien of ei. Het is dus niet het geval, zoals we veelal denken, dat alleen suikerrijke en bewerkte voeding reacties veroorzaakt. Omdat het dieet effectief is bij slechts een meerendeel van de ADHD-patiënten, is dus altijd een percentage waarbij het dieet niet of nauwelijks aanslaat. 

Het RED dieet bestaat vooral uit witte rijst, vlees, groenten, fruit, thee, maar ook koekjes, wafels en zelfs bepaalde snoepjes. Echter wordt alles wel zelf klaar gemaakt zodat de voeding zo min mogelijk bewerkt is. Dit is een vrij intensief dieet wat veel vraagt van ouders en kind.

Tekorten bij ADHD

Opvallend is ook dat kinderen en volwassenen met ADHD vaak tekorten hebben aan voedingsstoffen als zink, magnesium, ijzer, koper en omega 3. Los van ADHD zorgt een gezond voedingspatroon er bij iedereen voor dat je op vele vlakken gezonder blijft. Zo verklein je door gezonde voeding de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht en blijft de bloedsuikerspiegel stabieler.

Niet alleen voeding van invloed

Zoals eerder genoemd wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ADHD. In het geval van ADHD bij kinderen k kan bij sommigen de motorische onrust of concentratie verbeteren door zo puur mogelijk te eten. Dit wil zeggen veel groenten en fruit en minder gluten of zuivel. Het kan al een verschil maken door te kijken naar de volgende factoren bij een kind met ADHD:

  • Voeding: zoals hierboven omschreven, zo puur mogelijk en onbewerkt
  • Kijken naar tekorten aan voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld gezonde vetten (omega 3), magnesium of vitamine D3.
  • Beweging: hoeveel beweegt een kind per dag?
  • Slaap: hoeveel slaapt een kind per dag?
  • Ontspanning: lukt het jouw kind goed te ontspannen?
  • Schermgebruik: hoeveel uur per dag kijkt jouw kind naar een scherm? Dit veroorzaakt namelijk extra prikkels in een vaak al overprikkeld brein.
  • Stress of spanning in de omgeving van het kind.
Tip

Kijk als ouder of volwassene met ADHD wat past bij jou en bij je kind en bepaal wat haalbaar is. Vraag hulp van een deskundige die je hierbij kan begeleiden.

Anneke Hoek

Geschreven door Anneke Hoek, Ouders en Kind voedingscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

MedischMedisch

Wat houdt ADHD in?

De meeste mensen zijn bekend met het begrip ADHD, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? ADHD  De afkorting ADHD staat vo...

MedischMedisch

Is er een relatie tussen voedingskleurstof­f­e­n en ADHD bij kinderen?

Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijke relatie tussen voedingskleurstoffen en ADHD bij kinderen. Er zijn meerdere o...

DiëtenDiëten

Wat is het Pegan-dieet?

Het Pegan-dieet is een combinatie van een vegan voedingspatroon en het Paleo dieet. Hoe ziet een vegan eetpatroon eruit...

DiëtenDiëten

Hoe ziet het eetpatroon van een diabetes patiënt eruit?

Hoe het eetpatroon eruit zou moeten zien voor een diabetes patiënt verschilt per type diabeet en het persoonlijke doel. ...

VoedingVoeding

Wat zijn natuurlijke en biologische alternatieven voor Ritalin?

Ritalin, een merknaam voor methylfenidaat, is een medicijn dat het aandachtsvermogen en stemming kan verbeteren. Het wor...

Toon meer (728)