Lymfoedeem is een afwijking waarbij vocht en eiwitten zich onderhuids ophopen. De aandoening kan aangeboren zijn (ook wel primair lymfoedeem genoemd) of ontstaan door beschadigingen aan het lymfesysteem (secundair lymfoedeem).
Klachten bij lymfoedeem
Wanneer je last hebt lymfoedeem heb je vaak vast van zwellingen, pijn, infecties, bewegingsbeperkingen, huidaandoeningen en vermoeidheid. Dit resulteert vaak in meer zitten en minder beweging. Logisch, maar helaas leidt dit vaak juist tot verergerde klachten, doordat beweging juist bijdraagt aan het afvoeren van vocht.
De verstoring tussen de aanvoer en afvoer van lymfevocht is dus verstoord bij deze aandoening. Daarom is het extra belangrijk om op je gewicht te letten als je deze aandoening hebt. Overgewicht leidt namelijk tot de productie van extra vocht.
Dieet bij lymfoedeem
Er is helaas niet een kant-en-klaar dieet wat als wondermiddel werkt bij lymfoedeem. Een gezond leefpatroon is extra belangrijk bij lymfoedeem. Met de focus op:
- Voldoende beweging
- Een gezond eetpatroon (let er op dat je niet té veel calorieën binnenkrijgt en dat je voeding gezonde voedingsstoffen bevat)
- Het drinken van voldoende water
Onderzoek
Wanneer je online op zoek gaat naar een passend eetpatroon kom je het koolhydraatarm dieet en het keto dieet (laag in koolhydraten, hoog in vetten) vaak tegen. Deze voedingspatronen kunnen je helpen om af te vallen of op gewicht te blijven.
Er zijn onderzoeken op dieren die aantonen dat een keto dieet een positief effect heeft op secundair lymfoedeem. Er is echter nog geen overtuigend bewijs dat dit resultaat ook voor mensen geldt.