Diverticulitis, oftewel een divertikel, is een goedaardige uitstulping in de dikke darm. Wanneer een divertikel ontstoken raakt, wordt het diverticulitis genoemd. Divertikels ontstaan onopgemerkt, de meeste mensen hebben er dan ook nooit last van. Ongeveer 1 op de 70 mensen heeft divertikels, het komt vooral voor bij ouderen. Diverticulitis is een aandoening die meestal spontaan geneest.
Symptomen bij diverticulitis zijn misselijkheid, koorts, een verandering in het ontlastingspatroon en voornamelijk buikpijn links onderin de buik. Hoe divertikels ontstaan en ontstoken raken, is onbekend. De kans op een ontsteking van een divertikel is groter wanneer iemand rookt, weinig beweegt, overgewicht heeft of NSAID’s gebruikt (pijnstillers die de darmwand kunnen irriteren, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen). Tot slot kan een vezelarme voeding met veel vlees en weinig groente en fruit mogelijk meer kans geven op ontsteking van een divertikel.
Bij diverticulitis is het belangrijk om de juiste voeding te kiezen en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. In principe kan je normaal blijven eten bij diverticulitis. Bij ernstige ontstoken divertikels kan het verstandig zijn om in eerste instantie de darmen wat rust te gunnen in de vorm van een vloeibaar dieet om verdere irritaties of complicaties te voorkomen.
Omdat uitstulpingen blijven bestaan, kan na genezing opnieuw een ontsteking optreden. Na herstel van diverticulitis, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en te kiezen voor gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. De voedingsmiddelen die je het beste kan vermijden zijn alcohol, suikerhoudende voedingsmiddelen en (gashoudende) frisdranken, gasvormende groenten zoals broccoli, gedroogd fruit en gefrituurd eten.