Gezonde voeding kan een hoge bloeddruk of het risico erop verminderen. Voedingsmiddelen en -stoffen die volgens het Voedingscentrum een positief effect hebben op de bloeddruk zijn groente en fruit, vezels, zwarte en groene thee en kalium. Vezels vind je onder andere in volkoren producten, peulvruchten en noten en kalium in fruit, zoals banaan, aardappelen en groenten. Voedingsmiddelen met een negatief effect zijn alcoholhoudende dranken en zout.
Daarnaast toont onderzoek van Chauveau aan (Onderzoeken zoals de China Study staan hier ook voor) dat plantaardige eiwitten een kleine, maar significante, omgekeerde relatie hebben met de bloeddruk. Exacte uitleg is er niet, maar er zijn verschillende verklaringen voorgelegd door het onderzoek van Chauveau. Zo kan een hogere inname van plantaardige eiwitten een hogere concentratie histidine tot gevolg hebben, wat een vaatverwijdende reactie veroorzaakt. Ook heeft dierlijk eiwit heeft een hogere fosfaatbelasting dan plantaardig eiwit. Een lagere fosfaatbelasting zou verband kunnen houden met een betere regulering van bloeddruk.