Wat is kalium en waar is het goed voor?

Wat is kalium en waar is het goed voor?

Kalium is één van de elektrolyten, ook wel mineralen, zouten of sporenelementen genoemd. In het lichaam speelt kalium een centrale rol in de stofwisseling van spieren en zenuwen. Naast de elektrische prikkeling handhaaft kalium de vochthuishouding in de cel. Bovendien speelt het een rol bij de productie van eiwitten en het afbreken van koolhydraten.

90% van het kalium bevindt zich in de lichaamscellen. De voornaamste tegenspeler van kalium is natrium. Cacao, abrikozen, pistache, linzen, postelein, pompoenpitten, spinazie en hazelnoten zijn zeer rijk aan kalium.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke groenten en fruitsoorten bevatten veel kalium?

Mineraal Kalium is een mineraal. Samen met natrium is het verantwoordelijk voor je bloeddruk, maar het zorgt ook voor d...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan kalium?

Volgens het Voedingscentrum komt het mineraal kalium in bijna alle voedingsmiddelen voor. Kalium zit vooral in groente, ...

Medisch Medisch

Welk voedsel is goed voor onze nieren?

Algemene voeding voor de nieren De nieren zijn een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Ze filteren en verwijd...

Medisch Medisch

Wat kan je het beste eten als je veel vocht vasthoudt?

Wat helpt voor het verminderen van vocht in het lichaam, is voldoende water drinken (1,5 tot 2 liter per dag), minder zo...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waar is chloor (chloride) goed voor?

Chloor, oftewel chloride, is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout en vooral gebonden is aan andere mineralen zoa...

Toon meer (1730)