Wat is kalium en waar is het goed voor?

Wat is kalium en waar is het goed voor?

Kalium is één van de elektrolyten, ook wel mineralen, zouten of sporenelementen genoemd. In het lichaam speelt kalium een centrale rol in de stofwisseling van spieren en zenuwen. Naast de elektrische prikkeling handhaaft kalium de vochthuishouding in de cel. Bovendien speelt het een rol bij de productie van eiwitten en het afbreken van koolhydraten.

90% van het kalium bevindt zich in de lichaamscellen. De voornaamste tegenspeler van kalium is natrium. Cacao, abrikozen, pistache, linzen, postelein, pompoenpitten, spinazie en hazelnoten zijn zeer rijk aan kalium.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan kalium?

Volgens het Voedingscentrum komt het mineraal kalium in bijna alle voedingsmiddelen voor. Kalium zit vooral in groente, fruit...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke groenten en fruitsoorten bevatten veel kalium?

Mineraal Kalium is een mineraal. Samen met natrium is het verantwoordelijk voor je bloeddruk, maar het zorgt ook voor dat ze...

Producten Producten

Hoeveel bananen per dag is gezond?

Voor alle etenswaren geldt de gouden regel ze met mate te eten. Bij bananen is dit niet veel anders. Variatie in een eetpatro...

Medisch Medisch

Welk voedsel is goed voor onze nieren?

Algemene voeding voor de nieren De nieren zijn een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Ze filteren en verwijderen ...

Medisch Medisch

Wat kan je het beste eten als je veel vocht vasthoudt?

Wat helpt voor het verminderen van vocht in het lichaam, is voldoende water drinken (1,5 tot 2 liter per dag), minder zout en...

Toon meer (1729)
Volg ons