Er is sprake van hongerklop wanneer iemand door bijvoorbeeld te bewegen of te sporten door zijn of haar energievoorraad gaat. Hierbij raakt de glucose voorraad en vervolgens de glycogeenvoorraad op.
Glycogeen
Glucose is brandstof voor je lichaam en zorgt voor energie voor allerlei processen waaronder beweging. Het lichaam zet de energie uit voeding, kcal, en zet deze om in glucose.
De glycogeenvoorraad (suikers in de lever) zorgt ervoor dat mensen, als het nodig is, snel energie kunnen krijgen om bijvoorbeeld te kunnen sporten. Op het moment dat deze glycogeenvoorraad op is zal de bloedsuikerspiegel in het lichaam dalen wat voor een vermoeid en zwak gevoel kan zorgen.
Glucose aanvullen
Op het moment dat zo'n hongerklop aanwezig is moet men de glucose in het lichaam aanvullen. In dit geval is het belangrijk om een product met suiker en weinig vezels te nuttigen, bijvoorbeeld een sportdrank. Ook is het goed om een hongerklop te voorkomen door een gebalanceerde maaltijd te nuttigen een aantal uur voor het sporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Pasta of rijst met groente en vlees/vis
- Yoghurt met muesli en fruit
- Havermoutpap met fruit en honing
- Brood met divers beleg