Ja, voor veel mensen kan het eten van onder andere rauwe groente leiden tot winderigheid. De overgang naar voeding met veel vezels, zoals rauwe groente, kan vooral in het begin leiden tot winderigheid. Dit komt omdat het lichaam nog niet helemaal gewend is aan voeding dat heel rijk is aan vezels.
In de dikke darm huizen zo?n 400 verschillende bacteriën, beter bekend als het microbioom. Deze bacteriën verwerken de vezels uit bijvoorbeeld rauwe groente als voedsel. Bij dit proces kunnen extra gassen ontstaan. Dit is een tijdelijk effect want zodra je regelmatig vezelrijke voeding zult nuttigen zal dit weggaan. Vezels zijn een onmisbaar onderdeel als het gaat om een optimale darmwerking.
Om de verteerbaarheid te vergemakkelijken kan je groente het beste verhitten. Het kookproces zorgt er namelijk voor dat celwanden van groenten worden afgebroken. Rauwe groente worden een stuk minder makkelijk verteerd, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en uiteindelijk winderigheid. Het is daarom verstandig om rauwe groente en gekookte groente af te wisselen.