Veroorzaken rauwe groenten winderigheid?

Veroorzaken rauwe groenten winderigheid?

Ja, voor veel mensen kan het eten van onder andere rauwe groente leiden tot winderigheid. De overgang naar voeding met veel vezels, zoals rauwe groente, kan vooral in het begin leiden tot winderigheid. Dit komt omdat het lichaam nog niet helemaal gewend is aan voeding dat heel rijk is aan vezels.

In de dikke darm huizen zo?n 400 verschillende bacteriën, beter bekend als het microbioom. Deze bacteriën verwerken de vezels uit bijvoorbeeld rauwe groente als voedsel. Bij dit proces kunnen extra gassen ontstaan. Dit is een tijdelijk effect want zodra je regelmatig vezelrijke voeding zult nuttigen zal dit weggaan. Vezels zijn een onmisbaar onderdeel als het gaat om een optimale darmwerking.

Om de verteerbaarheid te vergemakkelijken kan je groente het beste verhitten. Het kookproces zorgt er namelijk voor dat celwanden van groenten worden afgebroken. Rauwe groente worden een stuk minder makkelijk verteerd, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en uiteindelijk winderigheid. Het is daarom verstandig om rauwe groente en gekookte groente af te wisselen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

Lees wat je gemist hebt

13528 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'