Hooikoorts betekent een overgevoeligheid voor bepaalde pollen van planten, grassen en/of bomen. Voeding kan klachten ten gevolge van hooikoorts niet tegengaan. Wel kan hooikoorts een reactie op bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken.
Voeding bij hooikoorts
Wanneer hooikoorts een reactie veroorzaakt op een bepaald voedingsmiddel, is er sprake van een kruisallergie. Dit houdt in dat de ene allergie een andere allergie veroorzaakt. Hierdoor reageren sommige mensen met hooikoorts op bepaalde voedingsmiddelen. Pollen lijken namelijk erg op bepaalde voedingsstoffen uit plantaardige producten.
Mensen met een hooikoorts kunnen dus ook heftig reageren op producten als fruit, groenten, peulvruchten, noten en kruiden en specerijen. Zo wordt bijvoorbeeld bij patiënten met een allergie voor berkenpollen in de helft tot bijna alle gevallen ook een allergie voor appels en hazelnoten gevonden. Naast berkenpollen kunnen ook andere soorten pollen, zoals die van ambrosia, bijvoet en graspollen, allergische reacties op voeding veroorzaken.
Producten vermijden met hulp van een diëtist
Bij een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel ligt het voor de hand om dit product te vermijden. Echter is het niet verantwoord zomaar voedingsmiddelen uit het dieet te schrappen, zonder een goed vooronderzoek. Een diëtist kan helpen bij dit vooronderzoek. Zo kan voorkomen worden dat voedingsmiddelen onnodig worden weggelaten en de kans op tekorten worden voorkomen. Wanneer voedingsmiddelen weggelaten worden, kan de diëtist meekijken hoe de dan mogelijke tekorten kunnen worden opgevangen.