Wat is het thermisch effect van voedsel?

Wat is het thermisch effect van voedsel?

Het thermische effect van voedsel (TEF) is de toename van het metabolisme na een maaltijd. Het kan worden uitgedrukt in het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft voor de vertering, opname en opslag van voedingsstoffen. TEF beslaat ongeveer 10% van de basaalstofwisseling.

De verschillende voedingsstoffen hebben een verschillend thermisch effect in het lichaam. Zo hebben koolhydraten en vetten een vrij laag thermisch effect van 5 tot 15%. Eiwitten daarentegen kosten meer energie om te verteren. Het thermisch effect daarvan bedraagt 20 tot 30%.

Van sommige voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze ‘negatieve calorieën’ leveren. Zo beweert men van bleekselderij dat het thermisch effect hoger is dan het aantal calorieën in het product. Dit is helaas onjuist en feitelijk onmogelijk. Voedingsmiddelen leveren altijd meer energie dan dat zij het lichaam kosten.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Wanneer begin je een effect van gezond eten te merken?

Het nut van gezond eten Gezond eten kan er voor zorgen dat je jezelf fitter voelt, wat zich kan uiten in een betere nac...

Diëten Diëten

Hoe voorkom ik het jojo-effect?

Het jojo-effect is het sterk schommelen in lichaamsgewicht; afvallen en vervolgens weer (meer) kilo's aankomen. Dit effe...

Diëten Diëten

Wat is een alkalisch dieet?

Een alkalisch dieet is een dieet waarbij zuurvormende voeding veel vermeden wordt. Alkalisch, ook wel basisch genoemd, i...

Medisch Medisch

Wat voor effect heeft uithongering op de hersenen?

De mens heeft eten nodig om in leven te blijven. Het kan soms zijn dat voldoende eten niet lukt door bijvoorbeeld ziekte...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kan voedsel uit blik zo lang bewaard blijven?

Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdi...

Toon meer (1225)