Er zijn veel meningen over vegetarisch eten tijdens een zwangerschap. Hoe gezond is dit? Wordt dit aangeraden?
Kun je vegetarisch eten tijdens de zwangerschap?
Je kunt prima vegetarisch eten wanneer je zwanger bent. Echter is het wel belangrijk dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan jodium, calcium, vitamine B1, B2 en (vis)vetzuren. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt, deze staan hieronder beschreven.
Wat zijn voedingsadviezen als vegetariër?
Als vegetariër is het belangrijk om de voedingsstoffen binnen te krijgen die oorspronkelijk in vlees zitten. Denk hierbij aan voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12.
- Je hebt eiwit nodig voor de bouw van lichaamscellen. Eiwit vind je terug in brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten.
- Ijzer heb je onder andere nodig voor het transport van zuurstof door je bloed. Ijzer zit bijvoorbeeld in brood, volkoren producten, peulvruchten, noten en groene bladgroenten.
- Vitamine B12 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedlichamen. Vitamine B12 zit in dierlijke producten en wordt soms toegevoegd aan plantaardige vervangers. Let daarom goed op de verpakking. Wanneer je nauwelijks tot geen dierlijke producten eet, is het aan te raden om extra vitamine B12 te suppleren met 100% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
Voedingsadviezen zwangerschap
Naast de voedingsadviezen voor een vegetarisch dieet, zijn er ook aanvullende adviezen tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan het slikken van supplementen vitamine D en foliumzuur.