Psoriasis is een veelvoorkomende chronische ontstekingsziekte van de huid. Zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan van psoriasis. Psoriasis uit zich door karakteristieke plaques op de huid: dikke, rode, schilferige plekken die overal op de huid kunnen voorkomen.
Uit een onderzoek uit 2007 bleek dat er een verband bestaat tussen gewichtstoename en psoriasis. Voeding kan de psoriasisklachten mogelijk verminderen. Echter is er nog geen wetenschappelijk onderzoek die overtuigend de rol van voeding bij psoriasis kan beschrijven.
Aandacht voor omgevingsfactoren (voeding en lichamelijke activiteit) wordt in steeds grotere mate erkend als een belangrijk onderdeel van de behandeling. Obesitas lijkt een belangrijke risicofactor voor het krijgen van psoriasis. Los van gewichtsverlies, lijkt dat het aanmeten van een gezondere leefstijl op zich al een gunstig effect op de ernst van de psoriasis zou kunnen hebben. Denk hierbij aan het stoppen met roken en beperken van het alcoholgebruik.
Patiënten met ernstige psoriasis hebben een grotere kans op een tekort aan voedingsstoffen. Dit ontstaat door een versneld verlies van voedingsstoffen door hyperproliferatie (het snel groeien, en daardoor schilferen, van huidcellen) van de opperhuid.
Uit studies zijn positieve resultaten naar voren gekomen van een vegetarisch dieet, een glutenvrij dieet en een koolhydraatvrij dieet. De huid van patiënten verbeterde ook bij het volgen van een vastendieet of een dieet waarin veel vette vis werd gegeten. Sommige psoriasispatiënten zijn gluten-intolerant en zouden misschien baat kunnen hebben bij een glutenvrij dieet.
Tot slot wordt ook het aanvullen van het vitamine D-gehalte gezien als een belangrijke behandeling bij psoriasis. Dit komt doordat vitamine D betrokken is bij de groei en uitrijping van keratinocyten (de huidcellen waaruit de opperhuid is opgebouwd).
Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.