Een mogelijke oorzaak dat vlees moeilijk verteerbaar is, is dat vlees heemijzer bevat, wat belastend is voor de darmen. Daarnaast staat bewerkt en rood vlees in verband met mogelijk meer risico op (darm)kanker, diabetes type 2 en beroerte.
Een mogelijke oorzaak van een verhoogde kans op (darm)kanker is dat rood vlees meer ontstekingsbevorderende stoffen bevat. Daarbij bevatten veel vleessoorten meer verzadigd vet. Dit is weliswaar niet direct kankerverwekkend, maar leidt wel tot overgewicht, wat weer een verhoogde kans op kanker geeft.
Ook hebben dierlijke eiwitten een hogere zuurbelasting dan plantaardige eiwitten. De nieren spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de zuur-base-balans van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat er veranderingen in de nierfunctie zijn bij mensen met een normale nierfunctie na het eten van een enkele maaltijd met veel dierlijke eiwitten. Deze veranderingen zijn niet te zien zijn na het eten van plantaardige eiwitten, zuiveleiwitten of ei-eiwitten. Mogelijke oorzaken hiervan zijn onbekend.