Wat veroorzaakt een droge hoest?

Wat veroorzaakt een droge hoest?

Droge hoest is een fenomeen wat we allemaal kennen. Vaak gaat dit gepaard met verhoging, een zere keel en slecht slapen.

Dit kan binnen een aantal weken overgaan, of juist voorbode zijn van iets ernstigers.

Wanneer moet je naar een arts met je droge hoest?

Hoe wordt deze hoest veroorzaakt?

En hoe kom je er weer vanaf?

In dit artikel vertellen we je alles over de droge hoest.

Wat is een droge hoest?

Een droge hoest kan hardnekkig zijn en je flink uitputten. Ook al is hoesten een heel gewoon reflex, bij sommige oorzaken houdt deze langer aan dan normaal.

We onderscheiden hierbij twee verschillende soorten hoest: de productieve en de niet productieve hoest. Bij productief moet er ook echt iets vanuit longen en keel verwijderd worden, zoals slijm of snot. Zodra dit gelukt is, zal de hoest weer -even- tot rust komen.

Een niet productieve hoest wordt ook wel een droge hoest genoemd. Hierbij is een dwingende hoestprikkel aanwezig, maar komt er geen slijm omhoog. Daarom houdt deze hoest vaak langer aan.

En dat kan heel ingrijpend zijn. Want ook 's nachts houdt de hoest vaak geen pauze. Door het gebrek aan rust en de oplopende irritatie kan er verhoging optreden of kan koorts verergeren.

Je kunt er dus best ziek van zijn!

Maar waar komt deze hoest eigenlijk door?

Veel voorkomende oorzaken van een droge hoest

Een droge hoest kan door ontzettend veel oorzaken op komen zetten. Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende.

1. Virus

Wie kent het niet, het eeuwige gesnotter zodra het weer omslaat? En wat kan er langer blijven hangen dan die vervelende kriebelhoest. Gaat het nu nooit over?

Wanneer je een stevige verkoudheid hebt gehad, kan de irritatie van je luchtwegen nog weken blijven hangen. Vaak is de enige remedie hiervoor tijd en rust, zodat het weefsel tot rust kan komen. Warmte, drinken en hoestprikkel-dempende medicatie kunnen hierbij helpen.

2. Irritatie of allergie

Een kriebel- of droge hoest kan ook veroorzaakt worden door irriterende stoffen in de omgeving. Dit kan (sigaretten)rook zijn, stof, schimmel, pollen, uitlaatgassen en zelfs parfum.

Wel eens het gevoel gehad dat iets ineens 'op je keel slaat'? Vaak volgen er dan een paar corrigerende hoestjes. Zo maakt je lichaam even duidelijk dat deze prikkelende stoffen niet in onze luchtwegen horen!

3. Astma

Astma is tegenwoordig een veel voorkomende aandoening, helaas bij mensen van alle leeftijden. Hierbij zijn chronisch kleine ontstekingen in de longen aanwezig, wat voor irritatie en benauwdheid zorgt.

Naast een droge hoest, hebben astma patiënten vaak een piepende ademhaling en terugkerende benauwdheid. Dit kan in astma-aanvallen heftiger worden, waarbij men erg slecht adem kan halen en zal hoesten.

Ook is er een astma variant met een chronische, immer aanwezige droge hoest.

4. Post nasale drip

Bij post nasale drip heeft men bovengemiddeld veel slijm achterin de keel. Dit wordt veroorzaakt, doordat er dun slijm vanuit de achterzijde van het neuskanaal de keel in drupt.

Dit slijm activeert een hoest vanuit de keel. Maar omdat het zo dun is, wordt er weinig tot geen slijm opgehoest. Vaak combineert dit zich met een zere keel, moeite met slikken, een loopneus en verstopt gevoel achterin de keel.

Minder vaak voorkomende oorzaken

Ook zijn er oorzaken die iets minder voor de hand liggen. Sommigen van hen zien we geregeld, anderen maar zelden. Hieronder noemen we de bekendste.

Kinkhoest

Tegenwoordig worden de meesten van ons gewoon gevaccineerd tegen allerlei ziekten, zoals het hoort. Denk hierbij aan difterie, rode hond en mazelen, maar ook aan kinkhoest.

Toch komt kinkhoest nog een enkele keer voor. Dit zien we bij ongevaccineerde mensen, kinderen die nog te jong zijn voor de vaccinatie of mensen waarbij de vaccinatie verlopen is.

Kinkhoest houdt lang aan en kan behoorlijk uitputtend zijn. Het begint als een matige verkoudheid, met milde koorts, niezen en hoesten. Na een aantal weken kan je echter flink gaan hoesten, met uitputtende en benauwende aanvallen.

In dit geval is het wijs om een arts te raadplegen, zeker als het om kinderen gaat.

Tuberculose

Hetzelfde geldt voor tuberculose, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Het gros van de Westerse populatie is hiertegen gevaccineerd, echter elders in de wereld zorgt het nog geregeld voor problemen.

De meest voorkomende variant is longtuberculose, waarbij men letterlijk de longen uit het lijf hoest. Vaak ontstaan er gaandeweg nog meer ontstekingen, door het hele lichaam heen.

De ziekte is goed te behandelen, maar zonder behandeling kan men ernstig ziek worden en zelfs overlijden.

Longontsteking

Wanneer een infectie zoals een verkoudheid of griep aanhoudt, kan deze overgaan in een longontsteking. Dit gaat vaak gepaard met (hoge) koorts, spierpijn en benauwdheid.

Men hoest hierbij vaak zeer intensief, wat voor aanhoudende irritatie en schade kan zorgen. Ook krijg je hierdoor geen rust, waardoor je steeds zieker wordt.

Bij vermoeden van een longontsteking is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen en veel rust te nemen.

Gastro-oesofageale reflux

Wanneer je chronisch last hebt van oprispend maagzuur, kan je keel geïrriteerd raken. Het zuur brandt in het weefsel, wat een hoestreflex kan veroorzaken.

Vaak gaat dit gepaard met andere symptomen, zoals het opburpen van voedsel, moeite met slikken, verstopt gevoel achter in de keel en een brandend, heet gevoel bij de maag en borst.

Medicatie

Sommige medicatie staat erom bekend dat het hoesten als bijwerking kent. Vraag bij elk medicijn je arts om informatie.

Stress

Een vaak terugkerend, droog hoestje zien we geregeld ontstaan in stressvolle situaties. De ademhaling wordt wat oppervlakkig, waardoor een hoestreflex kan ontstaan. Dit kan ook een gevoel van benauwdheid en spanning met zich meebrengen.

Ingeklapte long

Soms kan men een ingeklapte long oplopen, door een ongeluk of onderliggende longaandoening. Hierbij klapt de long als het ware in, omdat er lucht in de borstholte is gekomen.

Hierdoor krijgt men het heel benauwd en gaat snel, oppervlakkig ademen. Soms kan dit uit zichzelf genezen, maar geregeld is er medische hulp nodig.

Zoek hierbij te allen tijde advies van een arts.

Longkanker

Aanhoudend hoesten kan ook een symptoom zijn van longkanker, al is dit ontzettend zeldzaam. Vaak houdt deze hoest erg lang aan en verandert soms geleidelijk.

Dit gaat meestal gepaard met het ophoesten van (soms hele kleine beetjes) bloed, gewichtsverlies, pijn in de borst, piepende ademhaling en kortademigheid.

Hartproblemen

Hartproblemen zien we in onze Westerse samenleving ontzettend veel. Een aanhoudend, droog hoestje kan hier een aanwijzing voor zijn.

Dit gaat vaak gepaard met zwelling in de buik, misselijkheid, verminderde eetlust, weinig energie, kortademigheid en het vasthouden van vocht.

Droge hoest behandelen

Een droog hoestje op zich is vaak lastig te behandelen. Natuurlijk is het belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar de oorzaak hiervan, voordat je over behandeling begint.

Maar heb je de hoest minder dan twee weken en neemt hij alweer af? Dan heb je kans dat het gewoon een kleine irritatie of verkoudheid was. De beste remedie hiertegen, is:

  • Rust
  • Voldoende drinken
  • Hoestprikkel-dempende medicatie (Niet bij een productieve hoest!)

Houd de hoest langer dan twee weken aan, komt er bloed of weefsel mee of heb je hoge koorts? Raadpleeg dan de huisarts.

Bekijk de stoppen met hoesten tips >>

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes op basis van voornamelijk groenten, maar ook fruit. Deze drankjes worden st...

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur t...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzend o...

Het candida dieet

Het candida dieet

Ken jij het candida dieet al? Wanneer je regelmatig last hebt van candida infecties (overgroei) kan het veranderen van j...

Toon meer (333)
Volg ons