Het slikken van supplementen zoals (multi)vitamines helpt bij gezonde mensen niet om luchtweginfecties te voorkomen. Dat blijkt uit een groot literatuuronderzoek van onder meer Nederlandse onderzoekers.
Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties
Wereldwijd onderzoek
De onderzoekers verzamelden wereldwijd studies die keken naar het effect van supplementen op het ontstaan van luchtweginfecties.
Luchtweginfecties zijn ontstekingen aan het slijmvlies in de luchtwegen, zoals een verkoudheid, keelontsteking, maar ook bronchitis of een infectie met COVID-19.
In totaal vonden ze 115 studies waarin hier onderzoek naar is gedaan, uitgevoerd in 37 verschillende landen. De onderzoekers legden al deze studies naast elkaar om te kijken of mensen, die extra vitamines gebruiken, minder luchtweginfecties hebben.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolPaar kleine effecten
De meeste studies onderzochten het effect van zink, vitamine D, vitamine A, vitamine C of multivitamines.
Uit analyse van de studies bleek dat extra zink mogelijk bescherming biedt bij kinderen. Maar dit effect werd alleen gevonden bij studies die in Azië waren uitgevoerd. Volgens de onderzoekers kan dit komen omdat deze kinderen minder zink via de gewone voeding binnenkrijgen.
Bij volwassenen vonden de onderzoekers enig bewijs dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. Maar dit was alleen bij studies die uitgevoerd waren in Noord-Amerika, en niet in Europa of Oceanië. Waarom dit precies is, weten de onderzoekers niet.
Verder geen effect
Voor andere supplementen vonden de onderzoekers geen effect. De onderzoekers concluderen dan ook dat, zeker voor Europese volwassenen en kinderen, het gebruik van supplementen niet of zeer beperkt werkt tegen het krijgen van luchtweginfecties.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie