Spruw bij baby's: mondschimmel behandeling

Spruw bij baby's: mondschimmel behandeling

Spruw wordt in de volksmond ook wel 'mondschimmel' genoemd.

Vooral jonge baby’s kunnen er last van krijgen, maar het komt ook voor bij kinderen of volwassenen.

Het wordt veroorzaakt door een gist (Candida albicans) en kan witte plekjes in de mond veroorzaken.

Sommige baby’s drinken onrustig door spruw, en ook de moeder kan last krijgen van haar tepels.

In dit artikel ontdek je waardoor de mondschimmel precies ontstaat en hoe je de symptomen kunt herkennen.

En je leert hoe je spruw het beste kunt behandelen.

Spruw bij baby’s

De gist Candida albicans is een gist die in ons lichaam huist en daar geen kwaad doet. Maar door een overgroei kan er een schimmelinfectie in (onder andere) het slijmvlies van de mond ontstaan.

De zuigeling krijgt vaak last van spruw omdat de balans tussen de bacteriën en de schimmels in het lichaam nog niet meteen aanwezig is vanaf de geboorte. Het afweersysteem werkt ook nog niet optimaal.

Bij pasgeboren baby’s is spruw een bekend verschijnsel. 5-10% van de baby's krijgt hiermee te maken, meestal in de eerste 6 weken na de geboorte.

De zuigeling krijgt een witte waas in de wangen, tong en gehemelte, waarvan vaak in eerste instantie gedacht wordt dat het door de moedermelk komt.

De witte laag achter in de mond en op de tong van de baby gaat echter niet weg maar wordt juist steeds erger. Er kunnen zelfs blaasjes op de binnenzijde van de wangen ontstaan die zich daarna uitbreiden naar de binnenkant van de lippen en het tandvlees.

De lippen en het speeksel worden vaak opvallend glanzend en de mondhoeken kunnen scheurtjes vertonen.

De baby kan er flink last van hebben; het kindje kan onrustig en huilerig zijn en ook verhoging hebben.

Het slikken gaat namelijk lastiger waardoor het drinken minder gemakkelijk gaat.

Een bezoek aan de arts is noodzakelijk om vast te stellen of het inderdaad om mondschimmel (de gist Candida albicans) gaat en deze indien nodig te behandelen.

Spruw bij volwassenen

Bij volwassenen komt mondschimmel ook regelmatig voor met dezelfde symptomen als die bij baby's.

Je kunt het gevoel hebben dat je je tong verbrand hebt.

Echter hoef je niet per se klachten te hebben bij mondschimmel.

Wanneer het kind spruw krijgt kan de moeder via het contact met de baby ontstoken tepels en tepelhoven krijgen. Dit kan een stekende, branderige pijn veroorzaken.

Meestal wordt dit veroorzaakt door medicatie zoals antibiotica of door gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers). Deze medicijnen kunnen de balans in de aanwezige gist veranderen waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan ontstaan.

De kans op een infectie is groter wanneer het immuunsysteem van de persoon in kwestie verzwakt is of wanneer deze lijdt aan een aandoening. Door een zwakker immuunsysteem zal de gistinfectie eerder kunnen gaan woekeren.

Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je (nog) niet weet dat je diabetes hebt. Ook bij HIV- en kankerpatiënten kan spruw voorkomen.

Het gebruik van een anticonceptiepil kan een hormoonbalans-verstoring in het lichaam teweeg brengen. Dit kan ook een oorzaak zijn van de candida infectie.

Een ernstig tekort aan ijzer of vitamine B kan eveneens zorgen voor een disbalans in het lichaam. Dit kan er toe leiden dat je eerder last kunt krijgen van mondschimmel.

Een slechte mondhygiëne en / of ongezonde leefstijl kan eveneens een aanleiding geven voor het ontstaan van spruw.

Behandeling spruw bij baby's en volwassenen

Behandeling van spruw is niet altijd nodig. Soms gaat spruw vanzelf over. Dit is vaak het geval bij kleine kinderen die de fles krijgen. Het evenwicht in het lichaam wordt uiteindelijk automatisch hersteld.

Houdt de spruw langer dan twee weken aan dan is het raadzaam om de huisarts te bezoeken.

Een arts kan wel een crème of gel voorschrijven die de Candida-infectie tegengaat.

Met baby's die borstvoeding krijgen kun je bij het vermoeden van spruw beter wel voor een behandeling naar een arts gaan. Een arts kan vaststellen of het om een schimmelinfectie gaat.

Belangrijk is dan wel dat de moeder ook haar tepels gaat behandelen met een schimmelwerend middel dat door de arts wordt voorgeschreven. Er bestaan ook homeopathische middelen om mondschimmel te behandelen.

Pas op met een speentje en speeltjes die in de mond van de baby zijn gekomen. De infectie kan overgaan op de ouders.

Spenen zul je extra goed moeten uitkoken, anders kan de baby opnieuw geïnfecteerd raken.

Je kunt eventueel ook het mondje van je kind na een voeding schoonmaken met een wattenstaafje gedrenkt in pure bosbessen-, grapefruit- of cranberrysap. Dit haalt de zuurtegraad in de mond naar beneden en helpt zo de infectie aan te pakken.

Zuivere kokosolie werkt schimmeldodend, evenals tea tree essentiële olie, zwarte komijn essentiële olie en thee gemaakt van de schors van de Pau d'Arco boom (verkrijgbaar bij natuurwinkels).

Bij volwassenen wordt meestal een medicinale mondspoeling voorgeschreven om de mondschimmel te behandelen.

Medicatie in de vorm van tabletten wordt vaak door een arts voorgeschreven om de schimmelinfectie te behandelen als deze door het lichaam verspreid zit.

Wanneer de onderliggende oorzaak een bepaalde aandoening betreft, is de schimmelinfectie niet altijd direct te verhelpen. Het is dan noodzakelijk om eerst deze aandoening te behandelen.

Wanneer de onderliggende oorzaak zit in slechte en ongezonde voeding dient dit ook aangepakt te worden. Gezonde voeding zorgt voor balans in je lichaam. Schimmels leven van suikers en deze dienen zodoende zoveel mogelijk vermeden te worden.

Een speciaal candida dieet kan helpen om de kans op schimmelinfecties te verminderen.

Ondanks de behandelingen kan de mondschimmel helaas altijd terugkeren.

Spruw bij baby's en volwassenen voorkomen

Spruw bij baby’s kun je niet echt voorkomen want de weerstand van het kindje is simpelweg nog niet genoeg ontwikkeld.

Je kunt de kans op mondschimmel wel beperken door flesjes en speentjes altijd goed uit te koken.

Wanneer een volwassene gezond leeft en de mondhygiëne onder controle heeft zal er niet snel spruw ontstaan. Toch is een directe infectie door een kind mogelijk, zelfs als je gezond leeft.

Ook bij volwassenen kan de schimmelinfectie vanzelf overgaan maar dit is meestal niet het geval. Een behandeling van spruw door een arts is aan te raden.

Mondverzorging is ook erg belangrijk. Poets in ieder geval twee keer per dag je tanden. Zorg (indien van toepassing) voor een goed passende gebitsprothese. Vermijd roken.

Voor volwassenen geldt dat onbehandelde Candida albicans chronisch kan worden. Hoe sneller je een schimmelinfectie aanpakt des te kleiner is de kans dat het chronisch wordt.

Je kunt vermoeidheidsklachten krijgen en andere vage klachten die passen bij een verzwakt immuunsysteem. Ga dus bij twijfel altijd naar een arts.

Candida schimmelinfecties elders in het lichaam

Niet alleen in de mond kan een schimmelinfectie voorkomen.

Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. De schaamlippen worden dan rood en geïrriteerd, vrouwen krijgen last van jeuk en er ontstaat meer witte afscheiding dan normaal.

De darmen zijn ook gevoelig voor de schimmelinfectie Candida albicans. Schimmels kunnen weelderig groeien als de darmen een verstoord evenwicht hebben.

De schimmelinfectie kan eveneens op de huid ontstaan. Een goed voorbeeld is dat van de moeder die borstvoeding geeft en daarbij via de tepels contact heeft met de baby.

Luieruitslag bij baby’s kan ook een vorm van een schimmelinfectie zijn.

Huidplooien zijn een warm plekje voor schimmels (gisten) om zich te nestelen. Door het broeierige klimaat kan de schimmel zich uitstekend ontwikkelen.

Je kunt op verschillende plekken tegelijk last krijgen van schimmelinfecties.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Candida infectie

Candida infectie

Als je weleens last hebt gehad van een Candida infectie dan weet je dat het een erg vervelende aandoening is. Candida ko...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Artritis behandelen

Artritis behandelen

Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat? Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt o...

Toon meer (164)
Volg ons