Wat gebeurt er in je darmen met je voedsel?

De darmen zijn een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en bestaan uit de dunne darm en de dikke darm. In de darmen worden de voedingsstoffen uit voedsel verteerd onder invloed van verteringssappen en vervolgens in het bloed opgenomen.

De verteringssappen komen samen in de twaalfvingerige darm en bestaan uit gal uit de lever, die vetdruppeltjes kleiner maakt waardoor het alvleeskliersap deze makkelijkere verteren. Het sap uit de alvleesklier helpt bij de vertering van de voedingsstoffen eiwitten, koolhydraten en vetten. Vervolgens worden deze samen met mineralen en vitamines worden opgenomen door het lichaam via de wand van de dunne darm in het bloed, lymfevocht en lever.

De dikke darm ontvangt het dunne onverteerbare voedsel van de dunne darm. De dikke darm trekt het water en de voedingszouten eruit. Onder invloed van darmbacteriën wordt de voedselbrij verder verwerkt. De overgebleven onverteerbare voedselresten verlaten het lichaam als ontlasting.

Geschreven door

Diëtist Joyce Vink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Joyce Vink

Diëtist & Voorzitter vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen.​

Mogelijk ook interessant om te weten

Moet je anders gaan eten als je zonder galblaas leeft?

Rabia Kechouh
Zonder galblaas hoef je niet anders te eten. Gal De galblaas dient vooral als opslagplaats van gal. Dit is een verteringssap dat in de darmen terech...

Wat gebeurt er in je lichaam bij buikkramp?

Rabia Kechouh
Buikkrampen zijn hevige samentrekkingen van spieren in een hol orgaan in de buik. Het gaat dan meestal om de darmen, de maag of de baarmoeder. Deze he...

Wat is de hersen-darm connectie?

Alicia Izeboud
In de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de connectie tussen de hersenen en de darmen. Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Wetens...

Wat doen bacteriën in je darmen?

Joyce Vink
Bacteriën leven op diverse plekken in het lichaam zoals de maag, dunne darm en in de dikke darm. Het grootste gedeelte van de bacteriën bevindt zich i...

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Samantha Annaars
Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De menging met speeksel zorgt ervoo...
Toon meer (1028)
Volg ons