Hoe werkt je vertering?

De vertering is kort gezegd het proces waarin je lichaam voeding tot kleinere stukjes moet verwerken die we kunnen gebruiken. In de mond kauwen we op ons eten waarna het via de slokdarm in onze maag terechtkomt.

In de maag wordt het voedsel gekneed en opgebroken met behulp van enzymen. Daarna komt het in de dunne darm terecht. Hier wordt het voedsel verder gemengd met spijsverteringssappen en enzymen gemaakt door de alvleesklier en de lever. Hierdoor wordt het voedsel opgebroken tot voedingsstoffen, die uiteindelijk klein genoeg zijn om opgenomen te worden in het bloed via de darmwand. Ze komen dan via het bloed bij de lever terecht die er weer andere stoffen van kan maken die we nodig hebben.

Onverteerbaar voedsel komt in de dikke darm terecht. Hier wordt steeds meer water aan de brij onttrokken tot er alleen ontlasting over blijft. Dit eindigt in de endeldarm waarna het via de anus het lichaam kan verlaten.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is je spijsvertering?

Desiré van der Kruk
Je spijsvertering is de vertering van voeding tot voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. In de mond In het menselijke spijsve...

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...

Hoe werkt het MET-waarde systeem?

Johnny van Schooneveld
In 2017 heeft de Gezondheidsraad de beweegrichtlijnen aangepast. Volwassenen moeten minstens twee en half uur per week matig intensief bewegen. Wat is...

Bestaan negatieve calorieën?

Johnny van Schooneveld
Negatieve calorieën betekent dat de vertering van een product dat je hebt gegeten meer energie kost dan dat je van het product krijgt. Echter is dit e...

Waarom verzadigt het ene voedsel meer dan het andere?

Aisha Kaars
Waarom het ene voedsel meer verzadigt dan het andere komt door de samenstelling van voedingstoffen. Voedingsmiddelen met enkelvoudige koolhydraten en ...
Toon meer (317)
Volg ons