Is er een relatie tussen voeding en psoriasis?

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische ontstekingsziekte van de huid. Zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan van psoriasis. Psoriasis uit zich door karakteristieke plaques op de huid: dikke, rode, schilferige plekken die overal op de huid kunnen voorkomen.

Uit een onderzoek uit 2007 bleek dat er een verband bestaat tussen gewichtstoename en psoriasis. Voeding kan de psoriasisklachten mogelijk verminderen. Echter is er nog geen wetenschappelijk onderzoek die overtuigend de rol van voeding bij psoriasis kan beschrijven.

Aandacht voor omgevingsfactoren (voeding en lichamelijke activiteit) wordt in steeds grotere mate erkend als een belangrijk onderdeel van de behandeling. Obesitas lijkt een belangrijke risicofactor voor het krijgen van psoriasis. Los van gewichtsverlies, lijkt dat het aanmeten van een gezondere leefstijl op zich al een gunstig effect op de ernst van de psoriasis zou kunnen hebben. Denk hierbij aan het stoppen met roken en beperken van het alcoholgebruik.

Patiënten met ernstige psoriasis hebben een grotere kans op een tekort aan voedingsstoffen. Dit ontstaat door een versneld verlies van voedingsstoffen door hyperproliferatie (het snel groeien, en daardoor schilferen, van huidcellen) van de opperhuid.

Uit studies zijn positieve resultaten naar voren gekomen van een vegetarisch dieet, een glutenvrij dieet en een koolhydraatvrij dieet. De huid van patiënten verbeterde ook bij het volgen van een vastendieet of een dieet waarin veel vette vis werd gegeten. Sommige psoriasispatiënten zijn gluten-intolerant en zouden misschien baat kunnen hebben bij een glutenvrij dieet.

Tot slot wordt ook het aanvullen van het vitamine D-gehalte gezien als een belangrijke behandeling bij psoriasis. Dit komt doordat vitamine D betrokken is bij de groei en uitrijping van keratinocyten (de huidcellen waaruit de opperhuid is opgebouwd).

Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe kan ik mijn relatie met voedsel verbeteren?

Alicia Izeboud
Voor veel mensen is het lastig om een gezonde en gebalanceerde relatie met voeding te vinden. Sommige mensen eten te veel, sommige mensen eten te wein...

Wanneer heb je een verstoorde relatie met eten?

Wendy van Doorn
Een verstoorde relatie met voeding kan zich uiten in het veel bezig zijn met eten, gewicht of sporten. Dit kan invloed hebben op hoe je je voelt of bi...

Is er een relatie tussen voeding en dementie?

Joyce Vink
Voeding kan een indirecte relatie hebben tot dementie.  Mediterraans dieet Een gezonde levensstijl kan een rol spelen bij het ontstaan, vermind...

Van welke voeding krijg ik een slechte huid?

Desiré van der Kruk
Wetenschappers zijn het nog niet eens of een bepaald dieet kan helpen tegen acne, psoriasis of andere huidaandoeningen. Er liggen vele factoren ten gr...

Is er een relatie tussen voedingskleurstoffen en ADHD bij kinderen?

Melissa Verlaan
Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijke relatie tussen voedingskleurstoffen en ADHD bij kinderen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar ADHD bi...
Toon meer (385)
Volg ons