Wat kan ik doen als ik heel veel boeren moet laten?

Iedereen moet wel eens een boer laten om lucht kwijt te raken, dit is een normaal verschijnsel. Toch kan het erg vervelend zijn als je heel veel boeren moet laten.

Voedsel de oorzaak?

Om wat te doen aan veel boeren laten is het belangrijk om eerst de oorzaak van het boeren te achterhalen, zodat deze kan worden weggenomen. Dit kan bijvoorbeeld komen door het inslikken van lucht, wat verergert kan worden door stress, kauwgom kauwen, roken of onrustig eten en drinken. Ook kunnen sommige voedingsmiddelen voor extra lucht in de maag zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende dranken, bier, ui, prei, verschillende koolsoorten, paprika, peulvruchten, knoflook of grote hoeveelheden (onrijp) fruit. Maar dit kan ook komen door grote hoeveelheden suiker en/of vet en scherpe kruiden en specerijen.

Maagklachten

Verder kan het laten van veel boeren veroorzaakt worden door brandend maagzuur of door galstenen en maagzweren. Hierbij treden meestal ook andere klachten op. Om van het laten van veel boeren af te komen is het dus belangrijk om te kijken naar de oorzaak hiervan en deze aan te pakken. Soms is dit het vermijden van specifieke voedingsmiddelen of rustiger eten. Kijk vooral naar wat voor jou werkt, want ieder lichaam is anders.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Van welke voeding ga ik veel boeren?

Johnny van Schooneveld
Boeren zijn lucht die ontsnapt uit de maag. Als er te veel lucht in de maag zit, geven de hersenen een seintje. Hierdoor ontspant de sluitspier tussen...

Hoe kan je het beste vlees snel laten ontdooien?

Alicia Izeboud
Het ontdooien van vlees kan al snel een paar uur duren, maar soms heb je daar geen tijd voor. Er is een snelle en veilige tip om vlees snel te laten o...

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Wendy van Doorn
Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei...

Hoe kan ik voedsel beter laten smaken zonder zout?

Samantha Annaars
Je kan voedsel beter laten smaken zonder zout door verschillende manieren. Het beste kun je gebruik maken van verschillende kruiden en specerijen. Ook...

Hoe kan ik alcohol zo snel mogelijk laten afbreken?

Johnny van Schooneveld
Alcohol wordt in de maag en darmen opgenomen. Vervolgens wordt het in de lever afgebroken. Volgens het Trimbos Instituut duurt het ongeveer anderhalf ...
Toon meer (953)
Volg ons