Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen, kant- en klaar maaltijden en kaas.

Zout wordt toegevoegd om meer smaak te geven of als conservering.
Zout dat van nature in voedsel aanwezig is noemen we natrium. Bijna alle voedselsoorten bevatten natrium, maar rijk aan natrium zijn ze niet.
Een aardappel bevat bijvoorbeeld per 100 gr 40 mg natrium. En bloemkool bevat per 100 gr 10 mg natrium. Er zijn wel wat zeewiersoorten die rijk aan natrium zijn zoals zeekraal. Zeekraal bevat per 100 gr 870 mg natrium. Dit is 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.

Te veel zout is niet gezond voor ons. Het advies voor zoutinname is maximaal 6 gram per dag. Als je volgens de Schijf van vijf eet krijg je niet te veel zout binnen en hoef je geen zout toe te voegen aan je eten.

Geschreven door

Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Mireille Bakermans

BGN Gewichtsconsulent & Personal trainer

Mogelijk ook interessant om te weten

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...

Maakt zout dik?

Samantha Annaars
Zout maakt niet dik, want het bevat geen calorieën, ongeachte welke soort zout. Indirect kun je er wel tijdelijk wat zwaarder van worden als je in rel...

Hoeveel zout mag je dagelijks?

Else Teuben
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram. De gemiddelde bevolking krijgt dagelijks eerder meer zout binnen dan minder. De moleculen die in ...

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Terry Schouten
Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta k...

Moet ik meer zout eten bij een lage bloeddruk?

Aisha Kaars
Hoewel meer zout de bloeddruk verhoogt is het niet gezonder om bij een lage bloeddruk de dagelijkse aanbevolen bovengrens van 6 gram zout te overschri...
Toon meer (736)
Volg ons