Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta kookt.

Kookpunt

Vaak wordt gedacht dat het water eerder kookt, wanneer je er zout aan toevoegt. Het klopt wel dat het toevoegen van zout voor een hoger kookpunt van het water zorgt, maar dit leidt er niet toe dat je pasta eerder klaar is. Waarom dan niet? Omdat je maar liefst 230 gram keukenzout nodig hebt om 1 liter water met 2 graden te verhogen. En dit komt de smaak niet ten goede...

Snufje

Wat de smaak wel ten goede komt is het toevoegen van een snuf zout aan het water. Door zout toe te voegen breng je de pasta dus op smaak. Door dit te doen tijdens het koken (en niet na afloop) wordt de smaak van de pasta versterkt.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Mireille Bakermans
Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen, kant- en klaar maaltijd...

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Maakt zout dik?

Samantha Annaars
Zout maakt niet dik, want het bevat geen calorieën, ongeachte welke soort zout. Indirect kun je er wel tijdelijk wat zwaarder van worden als je in rel...

Hoeveel zout mag je dagelijks?

Else Teuben
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram. De gemiddelde bevolking krijgt dagelijks eerder meer zout binnen dan minder. De moleculen die in ...
Toon meer (300)
Volg ons