Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Touwtje springen is een leuke, maar een intensieve bezigheid. Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 150 calorieën (kcal). De precieze hoeveelheid is afhankelijk van je gewicht en de intensiviteit waarmee je de oefening doet. 

Bereken met onderstaande tool hoeveel calorieën jij verbrandt met touwtje springen! 

Sporten

Bereken hoeveel calorieën jij verbrand met;

Touwtje springen, matig tempo, 100-120 skips/min
2

We hebben een geslacht nodig

3

Wat is je leeftijd?

jaar
4

Hoe lang ben je?

centimeter
5

Duur activiteit

minuten
6

Hoeveel weeg je?

kilogram

MET-waarde van touwtje springen

Iedere activiteit verbrandt energie. Om precies te weten hoeveel energie je met touwtje springen verbrandt, bestaat het MET-waarde systeem. Hiermee druk je uit hoeveel energie je verbrandt per activiteit in vergelijking met totale rust. De MET-waarde van touwtje springen op matig tempo (100 tot 120 skips per minuut) is 11,8.

Hoeveel jij verbrandt met andere activiteiten kun je berekenen met onze Calorieën Verbranden tool.

Wat is touwtje springen?

Touwtje springen is eigenlijk een kinderspel wat al decennia lang bestaat. Tegenwoordig wordt touwtje springen ook als sport gezien, omdat je in een korte periode verschillende spiergroepen traint. Een sessie touwtje springen is bijvoorbeeld goed voor de armspieren. Door de draaiende beweging worden zowel arm- als schouderspieren getraind. Daarnaast train je ook je been- en bilspieren.

Wanneer je op hoog tempo springt, verhoog je ook je hartslag. Hierdoor gaat het lichaam calorieën verbranden en wordt touwtje springen een intensieve bezigheid. 

Leuke feiten over touwtje springen

  • Er bestaan verschillende soorten springtouwen voor de sport. Zo heb je bijvoorbeeld springtouwen met verschillende soorten verzwaarde handvaten (gewichten). Hiermee kan je een springsessie zwaarder maken en train je de armspieren nog beter.
  • Touwtje springen heeft geen regels.
  • Touwtje springen is van oorsprong een kinderspel en daarmee ook een leuke bezigheid voor kinderen. Wie heeft dit vroeger nou niet gedaan op het schoolplein en daarbij verschillende liedjes erbij gezongen? 'In spin de bocht gaat in...'
  • Touwtje springen kan overal gedaan worden, in huis, buiten in het bos, in het park, etc.

Adviezen voor een goede springsessie

  1. Koop een goede springtouw uit bijvoorbeeld een sportwinkel. Een goede springtouw is gemaakt van leer of kunststof. Let hierbij goed op de kwaliteit en het materiaal. Goedkoop is duurkoop!
  2. Let goed op de lengte van je touw. Een te kort of te lang springtouw zorgt voor een verkeerde sta- en springhouding. Hoe bepaal je de lengte? Dit kan door op het springtouw te gaan staan en beide handvaten gelijkmatig omhoog te houden. Het draaipunt, dus de onderste stukken van de handvaten die aan het touw vastzitten, moeten op borsthoogte zitten.
  3. Let op je sta- en springhouding; sta rechtop en beweeg de armen in een rechte lijn.
  4. Probeer verschillende oefeningen uit bijvoorbeeld: kruislings, op één been of in een draf. Zo zorg je voor meer uitdaging en voorkom je dat je springsessie saai wordt.
  5. Touwtje springen kan belastend zijn voor de knieën. Wanneer je zwakke kniegewrichten hebt, is het verstandig om op een rustig tempo te beginnen en niet intensief te springen.
Tip

Touwtje springen is een laagdrempelige sport waarmee je veel calorieën kunt verbranden en waarbij je veel spieren in je lichaam gebruikt. Als je graag wat wilt afvallen, is touwtje springen een heel goede aanvulling op je huidige trainingsschema. Je verbrandt er namelijk in korte tijd heel wat calorieën mee.

Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Met welke sport verbrand je de meeste calorieën?

Hoeveel calorieën je verbrandt met een activiteit hangt nauw samen met je hartslag. Wanneer je hartslag sterk verhoogt, ...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met paardrijden?

De energie die je lichaam uit voeding haalt noemen we kilocalorieën. Het verbruiken van kilocalorieën gaat eigenlijk van...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Hoeveel calorieën je verbrandt met yoga hangt af van de exacte oefeningen, je leeftijd, je stofwisseling en geslacht. Ge...

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je met lopen?

Hoeveel calorieën je met een bepaalde activiteit verbrandt hangt van verschillende factoren af. Met lopen hangt het bijv...

Toon meer (360)