Hoe blijf je gemotiveerd met hardlopen?

Hoe blijf je gemotiveerd met hardlopen?

Hardlopen is gratis, je kunt het overal doen en je verbrandt er veel calorieën mee. Daarnaast verbetert regelmatig hardlopen je humeur en kan het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en beroertes, verkleinen. We geven jou tips om te beginnen met hardlopen en hoe je gemotiveerd kan blijven.

Wat heb je nodig?

Je hebt bijna geen uitrusting nodig om te gaan hardlopen. Het enige wat écht belangrijk is bij het hardlopen zijn een paar goede hardloopschoenen die passen bij jouw type voeten. Goede hardloopschoenen helpen je blessures te voorkomen. Hiervoor kun je het best advies vragen aan een specialist in een hardloopwinkel. 

Tip

Voor vrouwen is het ook de moeite waard om een sportbeha te gebruiken. Een sportbeha geeft meer steun dan een reguliere beha. 

Tips om te beginnen

Voordat je je hardlooproutine gaat beginnen, is het verstandig om wat zaken te overwegen om ervoor te zorgen dat je je gemotiveerd voelt om te gaan hardlopen.

  • Blessures Voel je je niet fit of ben je aan het herstellen van bepaalde blessures, vraag dan eerst jouw huisarts of fysiotherapeut of het in jouw specifieke geval verstandig is om te gaan rennen.
  • Agenda Plan je hardloopsessies. Bepaal wanneer en waar je gaat hardlopen en zet het in je agenda. Op die manier vergroot je de kans dat je ook daadwerkelijk zult gaan.
  • Afwisseling Wanneer je voor het eerst begint, probeer dan tijdens je sessie af te wisselen tussen hardlopen en wandelen.
  • Opbouw Om blessures te voorkomen en het proces zo leuk mogelijk te maken, is het aan te raden om op een langzaam tempo en korte afstand te beginnen. Je kunt bij elke keer dat je weer gaat het tempo verhogen en de afstand vergroten. Zo daag je jezelf op een leuke en verstandige manier uit.
  • Opwarming Begin elke hardloopsessie met een warming-up van minimaal 5 minuten. Denk hierbij aan snel wandelen, marcheren op de plek, knieheffen of traplopen.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Je bent lekker bezig en al een aantal keren wezen rennen. Je hebt alleen niet altijd zin om te gaan of voelt je moe na een dag werken. Hoe zorg je ervoor dat je je hardlooproutine volhoudt en eventueel vooruitgang boekt?

  1. Stel jezelf een doel. Kies een uitdaging die bij jouw niveau past. Uitdagingen stellen helpt je gemotiveerd te blijven.
  2. Ren met een vriend of bij een club. Je zult het gevoel hebben dat je je hardlooppartner niet in de steek wilt laten, en dit zal je helpen gemotiveerd te blijven.
  3. Houd een app bij. Noteer elke hardloopsessie, inclusief je route, afstand, tijd en hoe je je voelde. Je zult gemotiveerd blijven als je ziet hoeveel je al verbeterd bent.
  4. Varieer. Steeds dezelfde route lopen kan saai worden. Varieer daarom met je afstanden, tempo en routes.
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Wat zijn voedingstips voor hardlopers?

Als hardloper verg je veel van je lichaam. Goede voeding voor, tijdens en na het hardlopen is hierbij essentieel. Zowel ...

Sporten Sporten

Hoe kan ik het beste een hardlooproutine starten?

Je hebt de keuze gemaakt te gaan hardlopen en je afvragen hoe je dit het beste kan gaan doen is de eerste stap. Het bere...

Medisch Medisch

Hoe blijf ik gemotiveerd om gezond te eten en te bewegen?

Het is belangrijk om goed te weten voor jezelf waarom je gezond eet en veel beweegt. Doe je dit om een gezond gewicht te...

Sporten Sporten

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Energie die je uit voeding haalt, noemen we kilocalorieën (kcal). Goede voedingsstoffen met de juiste energie zijn daaro...

Gezond leven Gezond leven

Hoe bepaal je realistische goede voornemens?

Realistische goede voornemens zijn voornemens die voor jou als persoon goed haalbaar zijn. Of dit dan te maken heeft met...

Toon meer (380)