Hoe blijf je gemotiveerd met hardlopen?

Hoe blijf je gemotiveerd met hardlopen?

Hardlopen is gratis, je kunt het overal doen en je verbrandt er veel calorieën mee. Daarnaast verbetert regelmatig hardlopen je humeur en kan het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en beroertes, verkleinen. We geven jou tips om te beginnen met hardlopen en hoe je gemotiveerd kan blijven.

Wat heb je nodig?

Je hebt bijna geen uitrusting nodig om te gaan hardlopen. Het enige wat écht belangrijk is bij het hardlopen zijn een paar goede hardloopschoenen die passen bij jouw type voeten. Goede hardloopschoenen helpen je blessures te voorkomen. Hiervoor kun je het best advies vragen aan een specialist in een hardloopwinkel. 

Tip

Voor vrouwen is het ook de moeite waard om een sportbeha te gebruiken. Een sportbeha geeft meer steun dan een reguliere beha. 

Tips om te beginnen

Voordat je je hardlooproutine gaat beginnen, is het verstandig om wat zaken te overwegen om ervoor te zorgen dat je je gemotiveerd voelt om te gaan hardlopen.

  • Blessures Voel je je niet fit of ben je aan het herstellen van bepaalde blessures, vraag dan eerst jouw huisarts of fysiotherapeut of het in jouw specifieke geval verstandig is om te gaan rennen.
  • Agenda Plan je hardloopsessies. Bepaal wanneer en waar je gaat hardlopen en zet het in je agenda. Op die manier vergroot je de kans dat je ook daadwerkelijk zult gaan.
  • Afwisseling Wanneer je voor het eerst begint, probeer dan tijdens je sessie af te wisselen tussen hardlopen en wandelen.
  • Opbouw Om blessures te voorkomen en het proces zo leuk mogelijk te maken, is het aan te raden om op een langzaam tempo en korte afstand te beginnen. Je kunt bij elke keer dat je weer gaat het tempo verhogen en de afstand vergroten. Zo daag je jezelf op een leuke en verstandige manier uit.
  • Opwarming Begin elke hardloopsessie met een warming-up van minimaal 5 minuten. Denk hierbij aan snel wandelen, marcheren op de plek, knieheffen of traplopen.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Je bent lekker bezig en al een aantal keren wezen rennen. Je hebt alleen niet altijd zin om te gaan of voelt je moe na een dag werken. Hoe zorg je ervoor dat je je hardlooproutine volhoudt en eventueel vooruitgang boekt?

  1. Stel jezelf een doel. Kies een uitdaging die bij jouw niveau past. Uitdagingen stellen helpt je gemotiveerd te blijven.
  2. Ren met een vriend of bij een club. Je zult het gevoel hebben dat je je hardlooppartner niet in de steek wilt laten, en dit zal je helpen gemotiveerd te blijven.
  3. Houd een app bij. Noteer elke hardloopsessie, inclusief je route, afstand, tijd en hoe je je voelde. Je zult gemotiveerd blijven als je ziet hoeveel je al verbeterd bent.
  4. Varieer. Steeds dezelfde route lopen kan saai worden. Varieer daarom met je afstanden, tempo en routes.
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Calorieën verbranden met wandelen

Zijn 10.000 stappen per dag nodig voor een goede gezondheid?

Herken je dat? Je kijkt aan het eind van de dag op je sporthorloge. Oh nee! Je hebt je stappendoel voor vandaag nog niet...

Sportmaatje - samen sporten is veel leuker

Sportmaatje - samen sporten is veel leuker

Behoor jij tot de (grote) groep mensen die graag naar de sportschool zou willen gaan, wel de resultaten wilt, maar dat l...

Bootcamp training

Bootcamp training

Bootcamp is een intensieve manier van trainen om af te vallen. Maar ook om je conditie te verbeteren en sterkere spieren...

Sportvasten

Sportvasten

Sport je regelmatig? En heb je weleens aan vasten gedaan? Er bestaat een trainingsmethode waarin je deze twee combineer...

Paniekaanvallen stoppen en voorkomen

Paniekaanvallen stoppen en voorkomen

Als je weleens een paniekaanval hebt gehad dan weet je hoe naar dit kan zijn. Je kan het gevoel hebben dat je laatste uu...

Pijnlijke, gevoelige borsten: oorzaken + tips

Pijnlijke en gevoelige borsten, mogelijke oorzaken & behandeltips

Ben je benieuwd waarom je soms last hebt van pijnlijke, gevoelige borsten? In dit artikel gaan wij op zoek naar de oorza...

7 redenen waarom fietsen gezond voor je is

7 redenen waarom fietsen gezond voor je is

De meeste mensen weten dat sporten gezond is. Je hoeft niet direct een topsporter te worden, met een paar keer per week ...

Lees wat je gemist hebt

13660 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'