Voordelen van sporten en bewegen
Voldoende sporten verlaagt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Op latere leeftijd vermindert het ook de kans op botbreuken, doordat het sporten de botten sterker hebben gemaakt. Daarnaast heeft het vooral bij jongeren een positief effect op de zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.
Daarnaast verbetert sporten de onderwijsprestaties en maakt het je alerter door een betere bloedtoevoer naar de hersenen. Groepssport kan bijdragen aan het ontwikkelen van assertiviteit, zelfbeheersing en andere sociale vaardigheden. Door lichaamsbeweging kun je beter omgaan met stress en angst, en kan het ontstaat hiervan zelfs worden voorkomen.
De genoemde voordelen hebben zoveel invloed op iemands leven, dat er uit onderzoek is gebleken dat mensen die actiever zijn een hogere salarisinkomen hebben dan mensen die inactief zijn.
Hoeveel bewegen voor positieve effecten?
De Gezondheidsraad heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een bewegingsnorm vastgelegd voor de positieve effecten van sporten en bewegen. Dit houdt in dat volwassenen minimaal 2,5 uur per week matig tot zwaar intensief dienen te bewegen, aangevuld met twee keer per week spier- en botversterkende beweegactiviteiten. Daarnaast wordt er geadviseerd om minder stil te zitten. Voor kinderen is het advies om minimaal 1 uur per dag matig intensief te bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende beweegactiviteiten uit te voeren. Voor ouderen worden er ook nog balansoefeningen aangeraden.
De beweegnorm van de Gezondheidsraad is een minimum. Hierbij geldt hoe vaker en/of intensiever je beweegt, hoe groter de gezondheidsvoordelen.
Geschikte beweegactiviteiten
Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn wandelen, fietsen en badminton. Zwaar intensief bewegen zijn bijvoorbeeld hardlopen en voetballen. Dit zijn ook spier- en botversterkende beweegactiviteiten, omdat er meer druk ligt op de botten en de spieren hierbij meer kracht moeten uitoefenen dan wat je gewend bent gedurende gewoonlijke dagelijkse activiteiten. Ook fietsen en buiten spelen zijn geschikte spier- en botversterkende activiteiten.