Hebben sporters meer zout nodig?

Hebben sporters meer zout nodig?

Vaak hoor je dat sporters mineralen aanvullen door bijvoorbeeld supplementen. Maar is dit nodig?

Sporten en zout

Tijdens het sporten zweet je en dit heeft een belangrijke functie, namelijk afkoeling. Hierbij gaat er zout verloren, ook wel natrium. Wanneer je meer zout verliest, zou je kunnen verwachten dat je ook iets meer zout binnen moet krijgen.

Dit is echter niet het geval bij "normale" sporters. We spreken hier dus niet over topsporters. We krijgen voldoende zout binnen via onze voeding, waardoor we geen extra zout nodig hebben bij het uitoefenen van sport op normaal niveau. Ons lichaam is in staat om alles in balans te houden.

Voedingsadviezen

Via onze voeding krijgen we tegenwoordig zelfs te veel zout binnen. Dit komt omdat er vaak zout toegevoegd wordt aan onze voedingsmiddelen. Door onder andere te sporten kan je lichaam dit teveel weer kwijtraken.

Wanneer je het gevoel hebt dat je tóch wat extra zout binnen moet krijgen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een broodje met kaas te eten. Zo krijg je met gezonde reguliere voeding 0,7 gram zou binnen, namelijk 0,34 gram in een boterham en 0,33 gram in een plakje jong belegen kaas van 20 gram.

De maximale aanbevolen hoeveelheid is 6 gram zout per dag.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Orthomoleculaire voeding

De (on)zin van het orthomoleculaire dieet

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Maar ik hoor je denken ortho... wat? Or...

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Gezonde voeding voor onderweg en op het werk

Gezonde voeding voor onderweg en op het werk

Herken je dit? Je bent bewust bezig met gezonde voeding en in de supermarkt check je de etiketten en vermijd je bewerkt...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

Lees wat je gemist hebt

13521 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'