De banaan van toen en nu
De bananen zoals wij die nu kennen lijken niet meer op de bananen die we vóór de jaren '60 aten. De banaan van toendertijd heet de Gros Michel banaan, maar deze verdween door de Panama-ziekte. De Panama-ziekte is een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door een Fusarium-schimmel. Toen de Gros Michel banaan van de markt verdween in de jaren '60, kwam de Cavendish banaan in zijn plaats.
De Cavendish is de banaan die tegenwoordig in de supermarkt ligt en deze is een stuk minder gevoelig voor de Panama-ziekte.
Welke soort is lekkerder?
Om te achterhalen welke soort lekkerder wordt gevonden heeft Plantentuin Meise in België een onderzoek gedaan. 113 deelnemers proefden zowel de Gros Michel als de Cavendish banaan en, zonder te weten welke banaan ze in welke volgorde geproefd hadden, gaven aan hoe lekker ze de bananen vonden. 46% van de deelnemers liet weten dat ze de Cavendish, de huidige bananensoort, het lekkerst vonden, terwijl 38% de Gros Michel het lekkerst vond. De overgebleven 16% had geen voorkeur.
Als het aan deze deelnemers ligt, is de banaan van de jaren '50 dus niet lekkerder dan nu.
Bananensnoepjes
Grappig genoeg is de bananensmaak van de welbekende bananensnoepjes in kleine mate vergelijkbaar met de Gros Michel banaan van vroeger. De kunstmatige bananensmaak in de snoepjes komt namelijk van isoamylacetaat, een stof die meer voorkomt in de Gros Michel dan de Cavendish banaan. Zo krijg je dus toch een idee over de smaak van de banaan van toen.