Water is de belangrijkste bron van vocht voor de mens. Per dag worden we aangeraden 1,5 tot 2 liter vocht tot ons te nemen. Water is vrij van calorieën, bijna altijd en overal te verkrijgen en uit de kraan het goedkoopst.
Mineraalwater
Water heeft een lange weg afgelegd voordat het bij jou in huis aankomt. Wanneer we het hebben over bijvoorbeeld mineraalwater, is het volgende allemaal gebeurd. Het gaat regenen, de regen valt op de grond, komt door verschillende aardlagen en neemt de mineralen op die het tegenkomt.
Aanwezige mineralen in deze grondlagen, zoals natrium, kalium, calcium, en magnesium, bepalen de smaak. Water met een laag mineraalgehalte smaakt wat "zachter". En water met meer sulfaat en magnesium geven water een wat bittere smaak. Natrium en chloride geven het water een wat ziltige (zoute) smaak.
Koolzuur
Water uit een rivier berg of bron smaakt weer anders door de mineralen die zich daarin bevinden. Aan bruisend water is koolzuur toegevoegd waardoor de zuurtegraad van het water en daardoor ook de smaak wat anders is. Dit maakt dat bruisend water anders smaakt dan plat water.