Hoeveel calorieën zitten er in een kroket?

Hoeveel calorieën zitten er in een kroket?

De kroket, men kent hem wel: een smeuïge, smaakvolle ragout omhuld met een knapperige, bruine korst verkrijgbaar bij de snackbar. Wat weten we eigenlijk nog meer over de kroket?

Ingrediënten en bereiding

Een originele kroket is gemaakt met rundvlees, maar het vlees in de vulling kan ook bestaan uit kalfsvlees, goulash, kippenvlees, garnalen, kaas, groenten of vegetarisch vlees. Naast de vulling, is er ook een verschil in de manier van bereiden. Zo kan een kroket gefrituurd worden, maar hij kan ook in de oven of airfryer gebakken worden. De manier van bereiden en de grootte hebben invloed op het aantal calorieën van een kroket.

Gefrituurde kroketten

Een grote, gefrituurde kroket (70 gram) bevat zo'n 190 kcal. Meer dan de helft van de calorieën bestaat uit vetten (104,4 kcal). Een ander groot deel van de calorieën (58,4 kcal) wordt uit koolhydraten gehaald. Verder is opvallend dat een kroket zo'n 1 gram zout bevat. Dit is al eenzesde deel van de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout die genuttigd zou mogen worden. Het eten van te veel zout is schadelijk voor de nieren en het is beter voor de gezondheid om minder zout te eten. 

Ovenkroketten

Een grote, in de oven bereide kroket (65 gram) bevat zo'n 133 kcal. Hier is het aandeel aan vetten en koolhydraten meer gelijkmatig verdeeld. De ovenkroket bevat namelijk zo'n 53 calorieën aan vetten en 54,4 calorieën aan koolhydraten. De overige voedingswaarden zijn vergelijkbaar met de gefrituurde kroket. Een ovenkroket bevat dus minder calorieën dan een gefrituurde kroket, omdat deze minder vetten bevat. Dit komt door de manier van bereiden.

Advies

Gezien het verschil in calorieën, is het advies om te kiezen voor een ovenkroket boven een gefrituurde kroket. Verder kan gekozen worden voor een kleinere kroket of bitterbal om het aantal calorieën te minderen. Een kroket blijft echter een ongezonde keuze, ondanks dat deze in de oven bereid is. Eet daarom een kroket bij uitzondering.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, Diëtist en PsycholoogBSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Vroeger was het heel normaal om amalgaamvullingen of zilvervullingen te krijgen als je gaatjes had. Nu lees je steeds me...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Zo maak je een gezonde lunch

Zo maak je een gezonde lunch

Lunchen is iets wat je dagelijks doet. Het is één van de drie hoofdmaaltijden van de dag en daarmee erg belangrijk. Maar...

frikandel

Frikandel: hoe ongezond is deze langwerpige frituursnack?

Een frikandel is een langwerpige frituursnack van verschillende soorten vlees. Het wordt meestal gekocht in een snackbar...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'