De kroket, men kent hem wel: een smeuïge, smaakvolle ragout omhuld met een knapperige, bruine korst verkrijgbaar bij de snackbar. Wat weten we eigenlijk nog meer over de kroket?
Ingrediënten en bereiding
Een originele kroket is gemaakt met rundvlees, maar het vlees in de vulling kan ook bestaan uit kalfsvlees, goulash, kippenvlees, garnalen, kaas, groenten of vegetarisch vlees. Naast de vulling, is er ook een verschil in de manier van bereiden. Zo kan een kroket gefrituurd worden, maar hij kan ook in de oven of airfryer gebakken worden. De manier van bereiden en de grootte hebben invloed op het aantal calorieën van een kroket.
Gefrituurde kroketten
Een grote, gefrituurde kroket (70 gram) bevat zo'n 190 kcal. Meer dan de helft van de calorieën bestaat uit vetten (104,4 kcal). Een ander groot deel van de calorieën (58,4 kcal) wordt uit koolhydraten gehaald. Verder is opvallend dat een kroket zo'n 1 gram zout bevat. Dit is al eenzesde deel van de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout die genuttigd zou mogen worden. Het eten van te veel zout is schadelijk voor de nieren en het is beter voor de gezondheid om minder zout te eten.
Ovenkroketten
Een grote, in de oven bereide kroket (65 gram) bevat zo'n 133 kcal. Hier is het aandeel aan vetten en koolhydraten meer gelijkmatig verdeeld. De ovenkroket bevat namelijk zo'n 53 calorieën aan vetten en 54,4 calorieën aan koolhydraten. De overige voedingswaarden zijn vergelijkbaar met de gefrituurde kroket. Een ovenkroket bevat dus minder calorieën dan een gefrituurde kroket, omdat deze minder vetten bevat. Dit komt door de manier van bereiden.
Advies
Gezien het verschil in calorieën, is het advies om te kiezen voor een ovenkroket boven een gefrituurde kroket. Verder kan gekozen worden voor een kleinere kroket of bitterbal om het aantal calorieën te minderen. Een kroket blijft echter een ongezonde keuze, ondanks dat deze in de oven bereid is. Eet daarom een kroket bij uitzondering.