Wanneer je de producten bekijkt in de supermarkt, zie je de vele slogans op de verpakkingen staan. Denk aan "zonder toegevoegde suikers", "extra omega 3" of "extra vitamine C" Wat dit precies inhoudt vragen vele mensen zich vaak af. Heb jij het etiket wel eens gecheckt?
Fabrikanten zijn er bijvoorbeeld een ster in geworden om suiker en toevoegingen een andere naam te geven. En op de verpakking staan de mooiste plaatjes om jou als ouder en je kind te verleiden tot aankoop. Maar is het product wat je koopt echt wel zo voedzaam en zit erin wat de voorkant belooft?
Hoe lees je het etiket?
Het is goed om meer bewustzijn te creëren over hoe etiketten en verpakkingen het beste gelezen en begrepen kunnen worden. Zeker als het de voeding voor je kind betreft.
- Datgene wat er het meeste inzit staat vooraan. Het minst gebruikte ingredient achteraan.
- Ingrediënten die behoren tot de meest voorkomende allergenen moeten verplicht dikgedrukt of in kapitalen gezet worden, zodat je in een oogopslag kunt zien welke allergenen het product bevat.
- Er zijn verschillende andere benamingen voor suiker. Dit zijn onder andere dextrose, fructose, sacharose, maltose, glactose, druivensuiker, melasse, malthodextrine, honing, glucose- of fructosestroop. Je herkent deze bewoordingen omdat ze veelal eindigen op -ose of - siroop.
- E-nummers (toevoegingen): Steeds meer fabrikanten schrijven deze voluit, bijvoorbeeld E330 (citroenzuur), E412 (verdikkingsmiddel) of E202 (conserveringsmiddel kaliumsorbaat). E-nummers doen helaas niets voor je hoofd en je lijf.
- Let er eens op hoeveel fruit of groenten er echt in een bepaald product zit, te zien aan het percentage wat weergegeven staat.
- Bevat een product meer dan vijf ingrediënten? Dan kun je ervan uitgaan dat een product bewerkt is en daardoor minder goed is voor je lichaam en hoofd.
80/20 regel
Een kinderlichaam dat volop in groei en ontwikkeling is heeft gezonde voeding met vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Een balans aanhouden van 80% voeding (gezond eten wat iets doet voor het lichaam van je kind) en 20% vulling (lekkere dingen) is dan een goed idee. Zo voelt eten niet als een straf maar een leefstijl die je kind prima vol kan houden.