Hoe lees ik etiketten voor gezonde keuzes voor mijn kind?

Hoe lees ik etiketten voor gezonde keuzes voor mijn kind?

Wanneer je de producten bekijkt in de supermarkt, zie je de vele slogans op de verpakkingen staan. Denk aan "zonder toegevoegde suikers", "extra omega 3" of "extra vitamine C" Wat dit precies inhoudt vragen vele mensen zich vaak af. Heb jij het etiket wel eens gecheckt?

Fabrikanten zijn er bijvoorbeeld een ster in geworden om suiker en toevoegingen een andere naam te geven. En op de verpakking staan de mooiste plaatjes om jou als ouder en je kind te verleiden tot aankoop. Maar is het product wat je koopt echt wel zo voedzaam en zit erin wat de voorkant belooft? 

Hoe lees je het etiket?

Het is goed om meer bewustzijn te creëren over hoe etiketten en verpakkingen het beste gelezen en begrepen kunnen worden. Zeker als het de voeding voor je kind betreft.

  • Datgene wat er het meeste inzit staat vooraan. Het minst gebruikte ingredient achteraan.
  • Ingrediënten die behoren tot de meest voorkomende allergenen moeten verplicht dikgedrukt of in kapitalen gezet worden, zodat je in een oogopslag kunt zien welke allergenen het product bevat.
  • Er zijn verschillende andere benamingen voor suiker. Dit zijn onder andere dextrose, fructose, sacharose, maltose, glactose, druivensuiker, melasse, malthodextrine, honing, glucose- of fructosestroop. Je herkent deze bewoordingen omdat ze veelal eindigen op -ose of - siroop.
  • E-nummers (toevoegingen): Steeds meer fabrikanten schrijven deze voluit, bijvoorbeeld E330 (citroenzuur), E412 (verdikkingsmiddel) of E202 (conserveringsmiddel kaliumsorbaat). E-nummers doen helaas niets voor je hoofd en je lijf.
  • Let er eens op hoeveel fruit of groenten er echt in een bepaald product zit, te zien aan het percentage wat weergegeven staat.
  • Bevat een product meer dan vijf ingrediënten? Dan kun je ervan uitgaan dat een product bewerkt is en daardoor minder goed is voor je lichaam en hoofd.

80/20 regel

Een kinderlichaam dat volop in groei en ontwikkeling is heeft gezonde voeding met vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Een balans aanhouden van 80% voeding (gezond eten wat iets doet voor het lichaam van je kind) en 20% vulling (lekkere dingen) is dan een goed idee. Zo voelt eten niet als een straf maar een leefstijl die je kind prima vol kan houden.

Anneke Hoek

Geschreven door Anneke Hoek, Ouders en Kind voedingscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een ki...

Gezond leven Gezond leven

Vanaf welke leeftijd is het veilig kinderen zelf eten te laten koken?

Kinderen laten helpen bij het bereiden van de maaltijd kan helpen je kind beter te laten eten. Dit is gebleken uit versc...

Diëten Diëten

Wat is het beste eetpatroon voor een kind?

Groei Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gezond eten. Kinderen zitten namelijk midden in de groei en hebben ve...

Medisch Medisch

Hoe kun je als ouder of verzorger je kind met een eetstoornis helpen?

Herstel van een eetstoornis vereist professionele hulp en de kans op herstel neemt toe naarmate iemand eerder met de beh...

Gezond leven Gezond leven

Hoe houd je afvallen vol in een stressvolle periode?

Afvallen op een goede en gezonde manier zodat je dit blijvend kan volhouden is al lastig op zich. Maar als daarbij ook n...

Toon meer (678)